Sitiaka is loading for You ...

 

OΠρόσωπαΣτην μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη στην Ιερά Μονή Καψά

Όπως κάθε χρόνο, η ιερά μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, κτήτορος και ανακαινιστού της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας, εορτάσθηκε με την καθιερωμένη ολονύκτια Αγρυπνία στο εκπληκτικής ομορφιάς Μοναστήρι που δεσπόζει σαν αετοφωλιά πάνω από το απέραντο Νότιο Κρητικό Πέλαγος. Προηγήθηκαν οι Ακολουθίες του Μικρού Εσπερινού και του Αποδείπνου από τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Μεθόδιο Περάκη στο σπήλαιο που ασκήθηκε ο Όσιος, πάνω στην κόψη του επιβλητικού φαραγγιού...
Stavroula9. August 2021
x-2021_08_07_kapsas_agripnia_2

Όπως κάθε χρόνο, η ιερά μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, κτήτορος και ανακαινιστού της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας, εορτάσθηκε με την καθιερωμένη ολονύκτια Αγρυπνία στο εκπληκτικής ομορφιάς Μοναστήρι που δεσπόζει σαν αετοφωλιά πάνω από το απέραντο Νότιο Κρητικό Πέλαγος.

Προηγήθηκαν οι Ακολουθίες του Μικρού Εσπερινού και του Αποδείπνου από τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Μεθόδιο Περάκη στο σπήλαιο που ασκήθηκε ο Όσιος, πάνω στην κόψη του επιβλητικού φαραγγιού των Περβολοκακίων. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος χοροστάτησε κατά την αγιορειτική τάξη στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού και της Λιτής, όπου ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους. Στη συνέχεια χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε την Θεία Λειτουργία. Εφέτος, λόγω του καύσωνα αλλά και των μέτρων προστασίας κατά του κορονωϊού, οι Ακολουθίες τελέσθηκαν στον αύλειο χώρο της Μονής.

Στο σύντομο κήρυγμά του ο Σεβ. κατά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας μίλησε για την ζωή και τον βίο του Οσίου Ιωσήφ και την μεγάλη ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και της Μονής Καψά να έχει ως πολύτιμο και ανεκτίμητο θησαυρό την κάρα και τα ιερά λείψανα του Οσίου. «Είναι ιδιαίτερα παρήγορο στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, που η πατρίδα μας φλέγεται από την μιά άκρη μέχρι την άλλη, και ο άνθρωπος για μία ακόμη φορά αποδεικνύει την καταστροφική του μανία εναντίον του πολύτιμου δώρου της φύσης που του χάρισε ο Θεός και από βασιλιάς της κτίσεως γίνεται κακόβουλος και ανίκανος διαχειριστής, εμείς να αγρυπνούμε εδώ στην ιστορική Μονή Καψά, και να τιμούμε έναν Μεγάλο τοπικό Όσιο, τον Όσιο Ιωσήφ τον Γεροντογιάννη, τον κτήτορα και ανακαινιστή της. Ο Όσιος γεύθηκε την χάρη του Μεταμορφωθέντος Κυρίου και μεταμορφώθηκε στη ζωή του. Άφησε την εγκόσμια ζωή και ασκήθηκε εδώ στην έρημο του Καψά. Δεν απέκτησε οπαδούς και ακολούθους, όπως βλέπομε να συμβαίνει, δυστυχώς, πολλές φορές σήμερα με τους σύγχρονους κατ᾽ όνομα χριστιανούς του διαδικτύου και τους αυτάρεσκους γεροντάδες. Αντίθετα, μεταμόρφωσε με τις θαυματουργικές και ιαματικές επεμβάσεις του με τη δύναμη της προσευχής και την χάρη του Κυρίου τη ζωή πολλών ανθρώπων της εποχής του, όχι μαγικά, όπως θέλουμε εμείς οι σύγχρονοι άνθρωποι να γίνονται όλα, αλλά εμπειρικά και βιωματικά, εκούσια και ελεύθερα, αβίαστα, όπως ταιριάζει σε ενσυνείδητα Μέλη του Σώματος του Ζώντος Χριστού. Ας ευχηθούμε να πρεσβεύει στον Κύριο να είμαστε υγιείς και συνειδητοί χριστιανοί, αλλά κυρίως εν επιγνώσει ορθόδοξοι», κατέληξε ο Σεβ.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο εκ των Αδελφών της Μονής Πανοσ. Αρχιμ. Ευγένιος Σπηλιαρωτάκης και ο Διάκονος π. Τίτος Ματαλλιωτάκης, ενώ ο Ηγούμενος της Μονής Πανοσ. Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης παρέστη συμπροσευχόμενος. Συναγρύπνησαν αρκετοί ευλαβείς και πιστοί προσκυνητές.

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456