Sitiaka is loading for You ...

 

OΠρόσωπαΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΝΩΣΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

Στις 9 Αυγούστου 2021  δημοσιεύτηκε από το Πρωτοδικείο Νεάπολης Λασιθίου η απόφαση με αριθμό 7/2021. Με την απόφαση αυτή κρίθηκε  η αίτηση εξυγίανσης που κατέθεσε η διοίκηση της Ένωσης Σητείας, προκειμένου να επικυρώσει την συμφωνία εξυγίανσης που έχει υπογράψει με την Τράπεζα Πειραιώς. Στην επαίσχυντη αυτή συμφωνία προβλέπετο κούρεμα 80% των δεδουλευμένων απαιτήσεων των εργαζομένων και αποπληρωμή των υπόλοιπων οφειλών προς αυτούς σταδιακά, έως το 2040, δίχως καμιά ειδική μέριμνα για αυτούς, ενώ ταυτόχρονα προβλεπόταν προνομιακή...
Stavroula12. January 2022
https://sitiaka.gr/wp-content/uploads/2022/01/θμκ-1280x492.jpg

Στις 9 Αυγούστου 2021  δημοσιεύτηκε από το Πρωτοδικείο Νεάπολης Λασιθίου η απόφαση με αριθμό 7/2021. Με την απόφαση αυτή κρίθηκε  η αίτηση εξυγίανσης που κατέθεσε η διοίκηση της Ένωσης Σητείας, προκειμένου να επικυρώσει την συμφωνία εξυγίανσης που έχει υπογράψει με την Τράπεζα Πειραιώς. Στην επαίσχυντη αυτή συμφωνία προβλέπετο κούρεμα 80% των δεδουλευμένων απαιτήσεων των εργαζομένων και αποπληρωμή των υπόλοιπων οφειλών προς αυτούς σταδιακά, έως το 2040, δίχως καμιά ειδική μέριμνα για αυτούς, ενώ ταυτόχρονα προβλεπόταν προνομιακή μεταχείριση των απαιτήσεων της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε παλαιότερο δημοσίευμα είχε γίνει λόγος για τους μακρούς και επίμονους αγώνες των απολυμένων εργαζομένων της Ένωσης, οι οποίοι έχουν σταθεί αρωγοί στην προσπάθεια εξυγίανσής της από το 2015. Υπενθυμίζεται ότι με ειδική συμφωνία – ρύθμιση προβλέφθηκε να απέχουν οι εργαζόμενοι από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης των απαιτήσεων τους και  ότι η εξόφληση των απαιτήσεων τους – με εξαίρεση ένα αρχικό ποσό που δόθηκε το 2016 – θα γινόταν σε 11 δόσεις, καταβλητέες ανά εξάμηνο, αρχής γενομένης από τις 31.12.2020 και με τελευταία αυτήν της 31.12.2025.  Ωστόσο, λίγο πριν την εκπλήρωση της υπόσχεσής της, και μετά από χρόνους υπομονής εκ μέρους των εργαζομένων, η διοίκηση της Ένωσης Σητείας κατέθεσε αιφνιδιαστικά αίτηση για νέα ρύθμιση των οφειλών της (αίτηση εξυγίανσης) στο Πρωτοδικείο Λασιθίου. Πριν την εκδίκαση της απόφασης ο πρόεδρος του Δ.Σ της Ένωσης Σητείας, σε σφοδρή κριτική που δέχτηκε από τους απολυθέντες εργαζόμενους και άλλους φορείς, δήλωσε ότι έπραττε σύμφωνα με το νόμο.

Ωστόσο, με την πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Λασιθίου το  Δικαστήριο ζήτησε από την Ένωση  να τροποποιήσει την συμφωνία προκειμένου να εξοφληθεί το σύνολο των οφειλόμενων των εργαζομένων άμεσα ή το αργότερο έως το 2025, όπως είχε προβλεφθεί από το 2016. Ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου το οποίο μιλάει για έλλειψη καλής πίστης, μιλάει για έντονη αδικία, μιλάει για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας. Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει ότι η συμφωνία της Ένωσης για «κούρεμα» των δεδουλευμένων κατά 80% και αποπληρωμή των υπόλοιπων οφειλομένων ποσών σταδιακά έως το 2040 (!) «δεν δύναται να τύχει επικύρωσης από το δικαστήριο καθ’ ότι κρίνεται ως προδήλως αντικείμενη στις επιταγές της καλής πίστης» και περαιτέρω τονίζει ότι «η συμφωνία υπερβαίνει προφανώς τα όρια που επιτάσσει η καλή πίστη και δημιουργεί έντονη την εντύπωση αδικίας εις βάρος των εργαζομένων…».

Σήμερα, ο κ. Μαυροματάκης, η πιστώτρια Τράπεζα και οι λοιποί ιθύνοντες στην διοίκηση της Ένωσης Σητείας, οι οποίοι δήλωναν ότι ακολουθούν το νόμο και σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις, πράττουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να μην εφαρμόσουν την παραπάνω δικαστική απόφαση. Συγκεκριμένα, με νέο αίτημα τους από που υπεβλήθη στο δικαστήριο στις 8.11.2021 ζητούν την ανάκληση της απόφασης, χαρακτηρίζοντας την εσφαλμένη και αδύνατη να εφαρμοστεί.

Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι το σύνολο των απαιτήσεων των εργαζομένων είναι μικρότερο του 5% των συνολικών απαιτήσεων κατά της Ένωσης Σητείας και παρόλα αυτά ο  εμπειρογνώμονας της Ένωσης βεβαιώνει ότι το σχέδιο διάσωσης της Ένωσης θα καταρρεύσει (!!!) αν εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση.

Αρκεί μόνο να τονιστεί ότι, βάσει του υπό έγκριση σχεδίου που κρίθηκε ελαττωματικό από το δικαστήριο, η πιστώτρια Piraeus SNF DAC θα εισπράξει ιδιαίτερα σημαντικά ποσά που υπερβαίνουν τις  αξιώσεις των εργαζομένων και μάλιστα εντόκως μέσα στην προσεχή πενταετία, για την οποία δηλώνει η Ένωση Σητείας ότι δεν θα έχει διαθέσιμα κεφάλαια.

Είναι δυστυχώς προφανές σε όλους πλέον ότι οι κύριοι στο Δ.Σ. της Ένωσης δεν σέβονται κανέναν. Μετά την περιφρόνηση τους στους εργαζόμενους και στην τοπική κοινωνία της Σητείας, πλέον προσπαθούν με κάθε τρόπο να ματαιώσουν τα ορισθέντα από το Δικαστήριο στο οποίο οι ίδιοι προσέφυγαν! Κοινώς κάνουν ό,τι τους «βολεύει» για να πετύχουν τα συμφέροντα τους.

Ας φροντίσουν αντί να θέτουν εκβιαστικά διλήμματα στις δικαστικές αρχές, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι η τήρηση της δικαστικής απόφασης συνεπάγεται το κλείσιμο της Ένωσης (!!!), να προτείνουν λύσεις όπως αρμόζει στο θεσμικό τους ρόλο. Είναι προκλητικό και ανάρμοστο να επικαλούνται το ελάχιστο ποσοστό του 4,56% που αντιστοιχούν οι εργατικές απαιτήσεις ως το … πρόβλημα για τη διάσωση της Ένωσης, αντί να φροντίσουν να διαπραγματευτούν με την πιστώτρια Τράπεζα και να υπακούσουν στη δικαστική απόφαση.

Στις προσπάθειες τους αυτές θα μας βρουν απέναντι !!!

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456