Sitiaka is loading for You ...

 

ΚρήτηΕπένδυση 126 εκατ. ευρώ από τον Όμιλο Μεταξά στο Καβούσι

Έργα 6 δισ. κινούν δεκάδες ιδιωτικές επενδύσεις στην Κρήτη Δεκάδες ιδιωτικές επενδύσεις βρίσκονται στα σκαριά στην Κρήτη, απόρροια των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που έχουν δρομολογηθεί στο νησί. Μόνο το 2021 στο νησί Κρήτη επιχορηγήθηκαν συνολικά 27 τουριστικές επενδύσεις, είτε από την Περιφέρεια είτε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ μία σειρά από μεγάλες σύνθετες τουριστικές αναπτύξεις βρίσκοντα στα σκαριά. Οι ειδικοί της αγοράς βλέπου έκρηξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος μέσα στα...
Stavroula6. February 2022
9a11c44636074d90b5a3416a6373d9b6

Έργα 6 δισ. κινούν δεκάδες ιδιωτικές επενδύσεις στην Κρήτη

Δεκάδες ιδιωτικές επενδύσεις βρίσκονται στα σκαριά στην Κρήτη, απόρροια των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που έχουν δρομολογηθεί στο νησί.

Μόνο το 2021 στο νησί Κρήτη επιχορηγήθηκαν συνολικά 27 τουριστικές επενδύσεις, είτε από την Περιφέρεια είτε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ μία σειρά από μεγάλες σύνθετες τουριστικές αναπτύξεις βρίσκοντα στα σκαριά.

Οι ειδικοί της αγοράς βλέπου έκρηξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος μέσα στα επόμενα χρόνια τόσο από έλληνες όσο και από ξένους, την στιγμή που έργα συνολικού ύψους 6 δισ ευρώ που αφορούν τις υποδομές και την ανάπτυξη του νησιού έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται.

Ενα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα που δρομολούνται στο νησί, είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, συνολικού μήκους σχεδόν 300 χιλιομέτρων και εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ.

Mε την κατασκευή του οδικού άξονα αναμένεται να επιτευχθεί σημαντική μείωση στον χρόνο των μετακινήσεων μεταξύ των κύριων πόλων του βόρειου μετώπου της Κρήτης, βελτίωση της άνεσης των μετακινήσεων, προσφέροντας καλύτερο και ελκυστικότερο επίπεδο συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης στους χρήστες και επίσης μείωση κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων και προϊόντων στο συνολικό οδικό δίκτυο της Κρήτης.

Στην άνοδο του τουριστικού ρεύματος αναμένεται να συμβάλλει και η κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα που γίνονται σήμερα στο νησί, από την κοινοπαξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ινδικών συμφερόντων GMR Airports. Πρόκειται για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, συνολικής επένδυσης 1,5 δισ. ευρώ, που θα αντικαταστήσει το “Νίκος Καζαντζάκης”, το 2ο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, μετά το “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Στο μέτωπο των μεγάλων έργων εντάσσονται και τα φράγματα της περιοχής τα οποία αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στο 2022 και ειδικότερα το φράγμα Ταυρωνίτη, το φράγμα Πλατύ και το φράγμα Μπραμιανού.

Επίσης στα κτιριακά έργα είναι έτοιμο να προχωρήσει η κατασκευή του cluster Δικαστικών Μεγάρων της Κρήτης σε Ηράκλειο και Χανιά καθώς και η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου.

Οι επενδύσεις

Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που σχεδιάζονται στο νησί , άνω των 200 εκατ. ευρώ είναι η αξιοποίηση της έκταση της πρώην Αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου από τη Reds του Ομίλου Ελλάκτωρ, η οποία έχει ανακηρυχθεί πλειοδότης με προσφορά 40,2 εκατ. ευρώ στην ηλεκτρονική δημοπρασία που πραγματοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ.

Το σχέδιο για τις Γούρνες που εξετάζεται είναι δύο ξενοδοχειακές μονάδες, παραθεριστικές κατοικίες, συνεδριακό κέντρο, εμπορικά κέντρα, μαρίνα καθώς και καζίνο.

Στο τελικό στάδιο των εγκρίσεων βρίσκεται η μεγάλη επένδυση που προωθεί στην Κρήτη ο κυπριακός Όμιλος Πάτροκλος που αφορά το σχέδιο “Ιδιωτική Πολεοδόμηση έκτασης 70 στρεμμάτων περίπου, εντός της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Μαλεβιζίου (πρώην Δήμου Γαζίου) στη θέση Άσπρος Άμμος Μονοναύτη, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης”.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σύνθετες επενδύσεις που προωθούνται στην περιοχή, στην οποία προβλέπεται η ανάπτυξη κατοικιών, ξενοδοχειακής μονάδας, αθλητικών εγκαταστάσεων και εμπορικών κέντρων καθώς και μονάδων περίθαλψης.

Το έργο εντάσσεται στις τουριστικές εγκαταστάσεις και έργα αστικής ανάπτυξης καθώς πρόκειται να κατασκευαστούν κατοικίες για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών αναγκών της περιοχής και μια ξενοδοχειακή μονάδα 100 κλινών για την εξυπηρέτηση εποχικών αναγκών αναψυχής.

Επίσης δύο μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που προωθούνται στην Κρήτη είναι του Ομίλου Μεταξά στο Καβούσι Ιεράπετρας προϋπολογισμού 126 εκατ. ευρώ, και περιλαμβάνει τουριστικό χωριό, ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικό καταφύγιο. Η έτερη επένδυση, ύψους 303 εκατ. ευρώ, είναι του Ομίλου εταιρειών “Λεπτός”, στην Κίσσαμο Χανίων, και περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες, καταφύγιο και γήπεδο γκολφ.

Επένδυση προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ για την εξαγορά συνολικής έκτασης άνω των 200 στρεμμάτων στον κόλπο Κισσάμου Χανίων και τη δημιουργία του πρώτου ξενοδοχειακού συγκροτήματος υπό το εμπορικό σήμα της Ikos Resorts στο νησί ανακοίνωσε προσφάτως ο ξενοδοχειακός όμιλος Sani/Ikos.

Το νέο Ikos Kissamos θα διαθέτει συνολικά 400 δωμάτια, bungalows και βίλες που θα εκτείνονται σε παραλιακό μέτωπο μήκους 600 μέτρων. Η κατασκευή του θα ξεκινήσει το 2023 και η έναρξη λειτουργίας του αναμένεται τον Μάιο του 2025.

Τέλος στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση του project Elounda Hills στην Κρήτη, μίας από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα, που δρομολογεί η Mirum Hellas, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Το project περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών, διαμερισμάτων και τριών ξενοδοχειακών μονάδων συνολικής δυναμικότητας 730 κλινών. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή μαρίνας, καταστημάτων, θεματικών πάρκων, σπα, υποδομών εστίασης, αθλητικών κέντρων, πάρκων αναψυχής.

 

 capital.gr

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456