Sitiaka is loading for You ...

 

OΠεριβάλονΠροβολή της Σητείας μέσα από την Έκθεση ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ Ένα ταξίδι σε τοπία και γεωλογικά μνημεία  με διεθνή αναγνώριση. Το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσιάζουν την έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ». Η έκθεση θα παρουσιαστεί από 16 Φεβρουαρίου 2022 στις εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης στην Προβλήτα 1 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 16...
Stavroula13. February 2022
mnimed geas

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ

Ένα ταξίδι σε τοπία και γεωλογικά μνημεία  με διεθνή αναγνώριση.

Το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσιάζουν την έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ». Η έκθεση θα παρουσιαστεί από 16 Φεβρουαρίου 2022 στις εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης στην Προβλήτα 1 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 19.00.

Η έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» καλεί τους επισκέπτες της σε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα και την Κύπρο: τη Λέσβο, τον Ψηλορείτη, τον Βίκο – Αώο, τον Χελμό – Βουραϊκό, τη Σητεία και την περιοχή Γρεβενών Κοζάνης στην Ελλάδα και το Όρος Τρόοδος στην Κύπρο.

Η έκθεση παρουσιάζει μέσα από εκθέματα και φωτογραφικό και ψηφιακό υλικό τα μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία που φιλοξενούν τα Γεωπάρκα της Ελλάδας και της Κύπρου, εντυπωσιακά τοπία, απολιθωμένα δάση, φαράγγια, καταρράκτες, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, απολιθώματα και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε την ιστορία της Γης μας αλλά και τη ιστορία της ανατολικής Μεσογείου.

Η έκθεση πέρα από την επιστημονική της επάρκεια και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα αποτελεί παράλληλα και ένα μοναδικό εργαστήρι για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οργανώνει καθημερινά ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και επιστημονικές ενημερωτικές δράσεις προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των γεωπάρκων μέσα από δημιουργικά εκπαιδευτικά ταξίδια.

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, αποτελούν πολύτιμα αρχεία της ιστορίας της γης και μας βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των φυσικών κινδύνων στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη που ζούμε. Τα Γεωπάρκα  αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση προβάλλοντας πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Αποτελούν δε την νεώτερη κατηγορία περιοχών που διαθέτουν αναγνώριση από την UNESCO, με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.

Η παρουσία εντυπωσιακών γεωλογικών μνημείων στην Ελλάδα και την Κύπρο και οι προσπάθειες αναγνώρισης και προστασίας τους οδήγησαν στην υποβολή υποψηφιοτήτων και αναγνώριση πέντε περιοχών στην Ελλάδα και μιας περιοχής στην Κύπρο ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».

Ειδικότερα, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018 πέρασαν τη διαδικασία αξιολόγησης με επιτυχία και έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO οι περιοχές:

1) η Νήσος Λέσβος (2000, 2012),

2) το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001),

3) το Εθνικό Πάρκο Χελμού- Βουραϊκού (2009),

4) η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου (2010)

5) το Φυσικό Πάρκο Σητείας (2015)

6) η περιοχή Τροόδους – Κύπρος (2015)

7) η περιοχή Γρεβενών – Κοζάνης (2021).

 

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456