Sitiaka is loading for You ...

 

OΠεριβάλονΜαζεύοντας άγρια χόρτα στα ορεινά της Σητείας

  Ο αστείρευτος πλούτος της Κρητικής γης. Η χλωρίδα του ευλογημένου αυτού τόπου που αποτελούσε πάντα πηγή ζωής για το κρητικό νοικοκυριό δίνοντας του τη δυνατότητα οικονομικής, εύκολης  και πάνω από όλα χρήσιμης τροφής.  Η διατροφή των παλιών κρητικών περιελάμβανε κυρίως “ότι έστελνε ο θεός” όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.  Διέφεραν βέβαια οι γευστικές συνήθειες κάθε περιοχής οι οποίες καθορίζονταν όχι μόνο από τους συνδυασμούς των χορταρικών αλλά και από τον τρόπο μαγειρέματος. Βραστά, τσιγαριστά, γιαχνί, πίτες αλλά και ωμά....
Stavroula27. February 2022
Athena 2022
 
Ο αστείρευτος πλούτος της Κρητικής γης. Η χλωρίδα του ευλογημένου αυτού τόπου που αποτελούσε πάντα πηγή ζωής για το κρητικό νοικοκυριό δίνοντας του τη δυνατότητα οικονομικής, εύκολης  και πάνω από όλα χρήσιμης τροφής.
 Η διατροφή των παλιών κρητικών περιελάμβανε κυρίως “ότι έστελνε ο θεός” όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.
 Διέφεραν βέβαια οι γευστικές συνήθειες κάθε περιοχής οι οποίες καθορίζονταν όχι μόνο από τους συνδυασμούς των χορταρικών αλλά και από τον τρόπο μαγειρέματος.
Βραστά, τσιγαριστά, γιαχνί, πίτες αλλά και ωμά. Όπως και αν τα προτιμά κανείς το μόνο σίγουρο είναι η αδιαμφησβήτητη διατροφική αξία που λαμβάνει.
 Τα ΣΗΤΕΙΑΚΑ σας παρουσιάζουν σήμερα ένα μόνο δείγμα από την μεγάλη ποικιλία εξαιρετικών άγριων χόρτων από τα ορεινά της Σητείας.
 Με τη βοήθεια της κας Έλλης γνωρίσαμε τους αρχατζίκους, τον αγριομαϊντανό, την κουρκουρολεκανίδα, τις ξυνίδες, το πολυντέρι, τις ζύμες, τις λούτες, το λαγουδοφάι, τα αγριομάρουλα, τα μόπλευρα, τα παπούλια, τις αβρωνιές, τη βούρβα, τις μαντριλίδες, τους τσόχους, τις αγαλατσίδες, τις λαψανίδες, τις πρικοσηρίδες, τους σκούλους, τις χειρομουρίδες, τα σταφυλινάσταχα, τις μαντριλίδες ακόμα και τις αγκινάρες του Βουνού.
Σημαντικό να καταφέρουμε να γνωρίσουμε αλλά και να διατηρήσουμε, με τον σωστό τρόπο συλλογής, τα εκλεκτά δώρα της κρητικής γης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παράδοση αυτού του τόπου.

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456