Sitiaka is loading for You ...

 

OΠρόσωπαΗ κα Παναγιώτα φτιάχνει Σκιουφιχτά για τον Γαστρονόμο

Σε ένα οδοιπορικό του περιοδικού Γαστρονόμος στους θρυλικούς, όπως χαρακτηρίζει, καφενέδες της Κρήτης, αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή, θα έχουμε την ευκαιρία με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια να δούμε γνώριμα στέκια των χωριών μας τα οποία βρίσκονται εκεί για να μας συνδέουν με τις ρίζες  μας. Ως μια συγκλονιστική εμπειρία περιγράφουν αυτό το road trip οι άνθρωποι που το έστησαν και το υλοποίησαν. Στο επίκεντρο οι ήρωες αυτών των καφενέδων. Τα ΣΗΤΕΙΑΚΑ είχαν την...
Stavroula8. July 2023

Σε ένα οδοιπορικό του περιοδικού Γαστρονόμος στους θρυλικούς, όπως χαρακτηρίζει, καφενέδες της Κρήτης, αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή, θα έχουμε την ευκαιρία με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια να δούμε γνώριμα στέκια των χωριών μας τα οποία βρίσκονται εκεί για να μας συνδέουν με τις ρίζες  μας.

Ως μια συγκλονιστική εμπειρία περιγράφουν αυτό το road trip οι άνθρωποι που το έστησαν και το υλοποίησαν. Στο επίκεντρο οι ήρωες αυτών των καφενέδων.

Τα ΣΗΤΕΙΑΚΑ είχαν την τύχη να βρεθούν μαζί με την ομάδα του Γαστρονόμου στο Καφενείο της κας Παναγιώτας Κανταιφάκη στον Άγιο Σπυρίδωνα (Κανένε) της κοινότητας Πραισού και όχι μόνο κατέγραψαν την δημιουργία μιας σπάνιας συνταγής (σκιουφιχτά) αλλά ξέκλεψαν στιγμές μιας ολόκληρης ζωής η οποία κύλισε λεπτό προς λεπτό, χρόνο με το χρόνο μέσα σε αυτό το καφενείο το οποίο είναι για την κα Παναγιώτα το βιός της, το σπίτι της, όλη της η ζωή.

 

Xαρακτηριστικά διαβάζουμε στο promo του Γαστρονόμου:

Μας πήρε εβδομάδες να γυρίσουμε την Κρήτη απ’ άκρη σ’ άκρη και να επιλέξουμε (με δυσκολία είναι αλήθεια), 20 αντιπροσωπευτικά καφενεία της που φημίζονται για τους μεζέδες τους. Κίνητρο και αφετηρία μας ήταν να καταγράψουμε τα φαγητά τους, που μέσα στην απλότητα και την ένδεια των υλικών τους, σε αντίθεση με το φαγητό της ταβέρνας, διασώζουν την κρητική κουζίνα στην πιο αγνή και ατόφια μορφή της.
Τα πιάτα του κρητικού καφενέ συνδέονται απευθείας με την παραγωγή της ημέρας και γενικά της εποχής και του τόπου.
Κι αυτό γιατί ο καφετζής είναι πρώτα απ’ όλα αγρότης ο ίδιος. Έχει ένα μικρό κοπάδι, λίγα εριφάκια, κάποιες αίγες, λιγοστά πρόβατα, εκτρέφει τις κότες και τα κουνέλια του. Από τα ζώα του έρχονται συνήθως τα τυριά του και μέρος από τα κρεατικά του. Καλλιεργεί τα κηπευτικά του, εποχικά και υπαίθρια.
Για εμάς στον Γαστρονόμο ο καφενές της Κρήτης παίζει έναν εξίσου σοβαρό ρόλο: συντηρεί και διαιωνίζει την τοπική μαγειρική σοφία αιώνων, αναλλοίωτη και μεγαλειώδη μέσα στην απλότητά της, χωρίς καλλωπισμούς και ψιμύθια, τραχιά και αληθινή. Αυτή την ιδιαίτερη μαγειρική αναζητήσαμε και καταγράψαμε στα καφενεία που επισκεφτήκαμε και την παρουσιάζουμε στο τεύχος Ιουλίου. Μια σπάνια παρακαταθήκη είναι οι μεζέδες που βγαίνουν από τα κουζινάκια των καφενέδων, ένα ακόμη λιθαράκι στο στιβαρό οικοδόμημα που λέγεται «κρητική γαστρονομική παράδοση».
Κυκλοφορεί στις 9/7 με την Καθημερινή της Κυριακής
~ Η ομάδα του Γαστρονόμου ~
Αρχισυντάκτης: Angelos Rentoulas
Υπεύθυνες Ύλης: Maria Vassilopoulou Christina Tzialla
Συντακτική ομάδα: Βιβή Κωνσταντινίδου Nikoleta Makrionitou Meropi Papadopoulou Aris Sklavenitis
Digital: Anastasia Seferiadou Angela Stamatiadou Georgia Papastamou Marina Petridou
Creative Art Director: Σωτήρης Μαργέλος
Art Director: Ακριβή Κάκκαβα
Photography & Features Producer: Nasia Diamantidis
Εικονογραφήσεις: Philippos Avramides
Φωτογραφίες: Christina Georgiadou, Michael Pappas, Amaryllis Tsegou, Yannis Sikianakis Dimitris Pathiakis MitatoFilms
Βίντεο: Dimitris Pathiakis MitatoFilms, Christina Georgiadou, Michael Pappas
Τραγούδι: «Δουμαργιανή σούστα»
Μουσική: Αλέξανδρος Παπαδάκης
Στίχοι: Μανώλης Λυμάκης
από τον δίσκο “Νιόσπαρτο”
Παραγωγή: Σείστρον © 2023
Επιμέλεια παραγωγής & έκδοσης: Ανδρέας Αεράκης

 

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456