Sitiaka is loading for You ...

 

ΚρήτηΡέθυμνο και Σητεία σε κοινό αγώνα ενάντια στο καταστροφικό “υβριδικό της ΤΕΡΝΑ”

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ -ΒΑΠΕ Χαιρετισμός στους συναγωνιστές μας της Σητείας Από το Ρέθυμνο, η συντονιστική ομάδα Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ και όλοι όσοι αντιδρούν στο καταστροφικό έργο που προωθεί η ΤΕΡΝΑ, το υβριδικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο φράγμα Ποταμών, χαιρετίζουμε την αποψινή σας εκδήλωση. Ο Αγώνας μας είναι κοινός. Ο υβριδικός σταθμός, με 26 ανεμογεννήτριες ύψους 140 μέτρων στη Σητεία και αντλησιοταμίευση στο φράγμα Ποταμών, θα καταστρέψει ανεπιστρεπτί περιοχές προστατευόμενες ιδιαίτερης σημασίας...
Stavroula17. November 2019
75481675_2539908579627427_6894692222671781888_n

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ -ΒΑΠΕ

Χαιρετισμός στους συναγωνιστές μας της Σητείας
Από το Ρέθυμνο, η συντονιστική ομάδα Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ και όλοι όσοι αντιδρούν στο καταστροφικό έργο που προωθεί η ΤΕΡΝΑ, το υβριδικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο φράγμα Ποταμών, χαιρετίζουμε την αποψινή σας εκδήλωση.
Ο Αγώνας μας είναι κοινός. Ο υβριδικός σταθμός, με 26 ανεμογεννήτριες ύψους 140 μέτρων στη Σητεία και αντλησιοταμίευση στο φράγμα Ποταμών, θα καταστρέψει ανεπιστρεπτί περιοχές προστατευόμενες ιδιαίτερης σημασίας από άποψη φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος σε Σητεία, Ρέθυμνο και Αμάρι.Το έργο αυτό διαφημίζεται εδώ και χρόνια ως “αναπτυξιακό” με τρόπο που αποκλείει κάθε αμφισβήτηση.
Μοναδικός ωστόσο ωφελημένος θα είναι η ΤΕΡΝΑ στην οποία παραδίδεται κυριολεκτικά γη και ύδωρ για να παράγει ρεύμα 50 ΜW για μόνο 8 ώρες την ημέρα, το οποίο θα πουλιέται στο δίκτυο προς 236 ευρώ η μεγαβατώρα. (Εκτός από αυτήν την σκανδαλώδη τιμή ρεύματος, η εταιρεία θα εισπράττει επί πλέον 6.350.000 € τον χρόνο ως «αποζημίωση διαθεσιμότητας ισχύος” κι υπολογίζεται ότι η επένδυση θα αποσβεσθεί μέσα σε 5-6 χρόνια!).
Είναι γνωστές οι “εκλεκτικές συγγένειες” τοπικών παραγόντων με την ΤΕΡΝΑ στο Ρέθυμνο και το Αμάρι. Και είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που τα δημοτικά συμβούλια Αμαρίου και Ρεθύμνου γνωμοδότησαν υπέρ του έργου βασιζόμενα αποκλειστικά και μόνο στην ενημέρωση από εκπρόσωπο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ (ΟΑΚ) που εδώ και χρόνια προπαγανδίζει το υβριδικό σε ρόλο πλασιέ της ΤΕΡΝΑ.
Ωστόσο, η αντίθεση σύσσωμης της κοινωνίας της Σητείας στο έργο υπήρξε απόλυτη και τεκμηριωμένη και η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας στην ΜΠΕ του έργου ήταν ομόφωνα αρνητική.
Η απόφαση του υπουργού ΥΠΕΚΑ να εγκρίνει την ΜΠΕ του έργου, περιφρονεί προκλητικά την αντίθεση της κοινωνίας και την αρνητική γνωμοδότηση της ΕΠ της Περιφέρειας.
Ακολούθησαν, βεβαίως, οι “ενθουσιώδεις” δηλώσεις, από πλευράς της ΤΕΡΝΑ, του ΟΑΚ και τοπικών παραγόντων, που βρίθουν από ανακρίβειες και ωραιοποιήσεις που όμως διαψεύδονται από την ίδια την ΜΠΕ του έργου.
Όσο για τα τοπικά ΜΜΕ που δημοσιεύουν ασχολίαστες αυτές τις δηλώσεις, αποσιωπούν εντελώς την αρνητική γνωμοδότηση της Ε Π της Περιφέρειας και το πάνδημο “όχι” των Σητειακών, πόσο μάλλον τη δική μας αντίθεση που μειοψηφεί μπρος στον κατακλυσμό προπαγάνδισης του έργου στο Ρέθυμνο.
Έτσι δημιουργείται η πλαστή εντύπωση πως το “υβριδικό της ΤΕΡΝΑ” απολαμβάνει καθολικής αποδοχής.
Γι’ αυτό ήταν απολύτως αναγκαία η απόφαση που πήραμε στο Συντονιστικό Ρεθύμνου να προσφύγουμε στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις μια κοινή προσφυγή.
Το έργο – όπως αναφέρεται και στην ΜΠΕ – είναι ένα και ενιαίο κι οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον και την κοινωνία σε δυο σημαντικές και ιδιαίτερες περιοχές του νησιού μας, Σητεία και Ρέθυμνο, θα είναι μη αναστρέψιμες. Ο αγώνας μας είναι κοινός. Ενωμένοι μπορούμε και πρέπει να νικήσουμε!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΠΕ

Ρέθυμνο, 10 Νοεμβρίου 2019

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456