Sitiaka is loading for You ...

 

ΠεριβάλονΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΤΕΙΑ!!!!

Στη ΣΗΤΕΙΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, λειτουργούν 170 Ανεμογεννήτριες ενώ στο υπόλοιπο τμήμα του ΛΑΣΙΘΙΟΥ 21 Ανεμογεννήτριες και στην υπόλοιπη Κρήτη 144. ΔΗΛΑΔΗ το 50,75 % των ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ της Κρήτης είναι εγκατεστημένο στο ΤΟΠΟ μας Τα 2 νέα αιολικά πάρκα που σχεδιάστηκαν να μπουν στα βουνά μας κοντά στα χωριά Κατσιδώνι, Σίτανος, Κατελιώνας, Καρύδι, Βρυσίδι, Αδραβάστοι και Ζάκρος περιλαμβάνουν 26 ΓΙΓΑΝΤΙΕΣ ανεμογεννήτριες ύψους 140 ΜΕΤΡΩΝ,...
Stavroula24. January 2020
aioliki

Στη ΣΗΤΕΙΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, λειτουργούν 170 Ανεμογεννήτριες ενώ στο υπόλοιπο τμήμα του ΛΑΣΙΘΙΟΥ 21 Ανεμογεννήτριες και στην υπόλοιπη Κρήτη 144. ΔΗΛΑΔΗ το 50,75 % των ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ της Κρήτης είναι εγκατεστημένο στο ΤΟΠΟ μας
Τα 2 νέα αιολικά πάρκα που σχεδιάστηκαν να μπουν στα βουνά μας κοντά στα χωριά Κατσιδώνι, Σίτανος, Κατελιώνας, Καρύδι, Βρυσίδι, Αδραβάστοι και Ζάκρος περιλαμβάνουν 26 ΓΙΓΑΝΤΙΕΣ ανεμογεννήτριες ύψους 140 ΜΕΤΡΩΝ, με φτερωτή διαμέτρου 112 μ. και πύργο ύψους 84 μ. Κάθε ανεμογεννήτρια απαιτεί πλατεία 5.500 τ.μ., εκσκαφή 1000 κ.μ. και σκυρόδεμα για το κάθε θεμέλιο 600 κ.μ. Προβλέπονται επίσης Υποσταθμός υψηλής τάσης επιφάνειας 12.000 τ.μ., 2 Κέντρα Ελέγχου, νέα υπόγεια γραμμή μεταφορά Μέσης Τάσης, νέα εναέρια γραμμή με πυλώνες Υψηλής Τάσης 150 KW και νέα οδικά έργα για εξυπηρέτηση του έργου.
To σχεδιαζόμενο έργο που προωθείται επίμονα τα τελευταία χρόνια, είναι η αρχή μιας σοβαρής επιβάρυνσης της περιοχής μας αφού είναι το πρώτο μιας μεγάλης ομάδας ανάλογων έργων που σχεδιάζονται στον Δήμο Σητείας. Και ΔΕΊΤΕ γιατί.

Σύμφωνα με τη Ρ.Α.Ε. διάφορες εταιρείες ζητούν να κατασκευασουν.

1. 6 νέα αιολικά πάρκα στην περιοχή της Σητείας συνολικής ΙΣΧΥΟΣ 182 MW (όλα έχουν άδεια παραγωγής).
2. 10 νέα αυτόνομα αιολικά έργα συνολικής ΙΣΧΥΟΣ 295 MW (όλα έχουν άδεια παραγωγής).
3. 4 μεγάλα Ηλιοθερμικά ΙΣΧΥΟΣ 215 ΜW εκ των οποίων 1 στα Φουρνιά πάνω από το Παλαίκαστρο και κοντά στις πηγές της περιοχής που διαθέτει άδεια παραγωγής, εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και θετική για την εταιρεία κατασκευής απόφαση του Σ.ΤΕ., 1 στον Χώνο πολύ κοντά στο πρώτο που διαθέτει άδεια παραγωγής, εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και αναμένεται η απόφαση του Σ.Τ.Ε., 1 στις Πλαγιές Αθερινόλακου που διαθέτει άδεια παραγωγής, εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, θετική για την εταιρεία κατασκευής απόφαση του Σ.Τ.Ε. και έχουν ήδη αρχίσει οι κατασκευαστικές εργασίες και 1 στα Πλατύβολα Μαρωνιάς που διαθέτει άδεια παραγωγής ).
4. Ένα έργο παραγωγής με βιομάζα, που διαθέτει και αυτό άδεια παραγωγής.

Τέλος εκκρεμούν αναρίθμητες αιτήσεις για παρόμοια έργα στην περιοχή ακόμα και για τους ΔΙΟΝΥΣΑΔΕΣ, που δεν έχουν ακόμα άδεια παραγωγής.

Αν υλοποιηθεί αυτό το πρώτο μεγάλο έργο και ακολουθήσουν τα επόμενα, τότε εδώ θα δουλεύουν 375 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ [οι περισσότερες γιγάντιες], που μαζί με τα άλλα έργα θα παράγουν 800 MW, δηλαδή όση ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΊΑ χρειάζεται ΟΛΟΚΛΗΡΗ η ΚΡΗΤΗ. Αν προσθέσουμε και την παραγωγή ενέργειας από τον Αθερινόλακο και την σχεδιαζόμενη διακοπή λειτουργίας των αντίστοιχων εργοστασίων του Ηρακλείου, θα εξελιχθούμε στο μοναδικό ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ του νησιού.
Και ρωτάμε γιατί όλα, σχεδόν όλα ΕΔΩ; Γιατί στην πιο υποβαθμισμένη οικονομικά Σητεία τόσα πολλά ενεργειακά. Γιατί άραγε στο ορεινό Ρέθυμνο ο Δημος χαρακτηρισε-σωστα-τα περισσότερα χωριά παραδοσιακους οικισμους [η νομοθεσία επιτρέπει εγκατάσταση τέτοιων έργων σε ελάχιστη απόσταση 1500 μέτρων από τον χαρακτηρισμένο οικισμό]. Μήπως για να προστατέψει τα χωριά και την ενδοχώρα, πηγή πλούτου και ομορφιάς; ΕΔΏ γιατι δεν εγινε; Δεν ήξεραν, δεν κατάλαβαν ή ΔΕΝ ήθελαν;
Μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε όλα αυτά τα έργα, και να τα σχολιάζουμε στα καφενεία; Αλλού συζητούν, αποφασίζουν, και πράττουν, με γνώμονα το συμφέρον του τόπου.
Μήπως δεν θέλουμε Τουρισμό; Αλλού, όπως στη Δανία, είχαν κατακόρυφη πτώση των επισκεπτών, σε περιοχές με ανάλογα έργα. Ξενοδόχοι δεν θεωρούν πλέον ελκυστικό τον τόπο αν γίνουν όλα αυτά.
Δεν μας ενδιαφέρουν τα νερά μας; Ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης και Γεωλόγοι προειδοποιούν για σοβαρά προβλήματα στους υπόγειους υδροφορείς και στα ίδια τα σπήλαια.
Δεν μας ενδιαφέρει το μέλλον της Ελιάς, της Κτηνοτροφίας, της Μελισσοκομίας που εξαρτώνται από τις πηγές που οι μεγαλύτερες εξ αυτών είναι κάτω από τα 2 μεγάλα αιολικά και τα 2 ηλιοθερμικά έργα;
Δεν μας ενδιαφέρει το Γεωπάρκο Σητείας που μας κάνει παγκόσμια, γνωστό τουριστικό προορισμό που η ΟΥΝΕΣΚΟ το χαρακτηρίζει σημαντικό για την Ευρώπη και προειδοποιεί για υποβάθμιση και απαξίωση του;
Μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε όλα αυτά τα έργα που δεν θέλουν οι περισσότερες περιοχές και να τα σχολιάζουμε στα καφενεία;
Η παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο η τον αέρα δεν βρίσκει κανένα λογικό άνθρωπο αντίθετο αλλά ΟΧΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΙΜΗΜΑ. Όχι στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος να προκαλούνται τόσες καταστροφικές αλλαγές στον τόπο.

Οι εκπροσωποι Κοινοτητων και Συλλογων της Σητειας που υπογραψαμε και με το Δημο
την προσφυγή για τα νεα Αιολικα παρκα στο Συμβ. Επικρατειας

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456