Sitiaka is loading for You ...

 

ΠεριβάλονΨηφιακό ταξίδι στα Γεωπάρκα Σητείας και Ψηλορείτη

Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από την ίδρυση του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων (EGN), που από το 2015 έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Γεωπάρκα. Σήμερα αποτελείται από 75 Ευρωπαϊκά γεωπάρκα σε 26 χώρες. Στην Ελλάδα βρίσκονται 5 και δύο από αυτά, ο Ψηλορείτης και η Σητεία, στην Κρήτη. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σχεδίασε και έδωσε στη δημοσιότητα τις ψηφιακές εφαρμογές (Διαδραστικός χάρτης, Αφηγηματικός Χάρτης, εικονικές περιηγήσεις, σφαιρικά πανοράματα) του έργου GEO-IN (Interreg Ελλαδα –...
Stavroula21. February 2020
37045

Σήμερα αποτελείται από 75 Ευρωπαϊκά γεωπάρκα σε 26 χώρες. Στην Ελλάδα βρίσκονται 5 και δύο από αυτά, ο Ψηλορείτης και η Σητεία, στην Κρήτη.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σχεδίασε και έδωσε στη δημοσιότητα τις ψηφιακές εφαρμογές (Διαδραστικός χάρτης, Αφηγηματικός Χάρτης, εικονικές περιηγήσεις, σφαιρικά πανοράματα) του έργου GEO-IN (Interreg Ελλαδα – Κύπρος) με σκοπό την προώθηση του Γεωτουρισμού στα Γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου Δρ Χαρ. Φασουλάς:
Οι νέες εφαρμογές προσφέρουν πληθώρα δυνατοτήτων για προβολή, μάθηση, διασκέδαση.
Δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης «επίσκεψης» στα γεωπάρκα, σε θέσεις δυσπρόσιτες, ακόμα και σε ΑΜΕΑ, και οργάνωσης επισκέψεων.
Χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, φιλικές στο χρήστη και τις νέες ηλικίες, με δυνατότητα εύκολου εμπλουτισμού και αναβάθμισης.
Προσφέρονται δωρεάν από τα Γεωπάρκα Ψηλορείτη και Σητείας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.


Αναλυτικά έχουμε:

Αφηγηματικούς Χάρτες (storytelling maps)

Για το γεωπάρκο του Ψηλορείτη αλλά και της Σητείας δημιουργήθηκε ένας ψηφιακός αφηγηματικός χάρτης που μπορεί να συνδυάσει πλήθος πληροφοριών και δεδομένων σε μια ολοκληρωμένη «ιστορία» ψηφιακής περιήγησης στο πάρκο και τα χαρακτηριστικά του. Προς το παρόν λειτουργεί για κινητές και σταθερές συσκευές, μόνο στα αγγλικά.

Δίνει τη δυνατότητα είτε συνολικά, είτε ανά περιοχή, γεωδιαδρομή (φίλτρο), να παρουσιαστούν επίγεια ή εναέρια σφαιρικά πανοράματα, εικόνες και βίντεο.

Στη γεωδιαδρομή της Μύγιας προσφέρεται επιπλέον και εικονική 3-D περιήγηση με περίπου 200 σημεία θέας!

Υπάρχουν επίσης τα Σφαιρικά πανοράματα

Τα σφαιρικά πανοράματα προσφέρουν τη δυνατότητα ερμηνείας του τοπίου και των γεωλογικών χαρακτηριστικών μέσω επεξηγηματικών σχημάτων και εικόνων

Διαδραστικός χάρτης Ψηλορείτη

Πρόκειται για έναν ψηφιακό χάρτη προσαρμοσμένο σε κινητές και σταθερές συσκευές, που λειτουργεί μέσω WEB. Ο χάρτης βασίζεται σε ARC-GIS και ψηφιακή γεω-βάση του ΜΦΙΚ που μπορεί εύκολα να ανανεώνεται και τροφοδοτείται. Χωρίζεται σε 2 μέρη, το χάρτη και τα περιεχόμενα, τα οποία αλληλεπιδρούν. Ο χάρτης προβάλει γεωγραφικά, γεωλογικά, περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και γεωτουριστικά δεδομένα των γεωπάρκων.

Πατώντας σε οποιοδήποτε σημείο ενδιαφέροντος στο χάρτη εμφανίζεται η πληροφορία στο δεξιό μέρος με κείμενο και εικόνα. Το ίδιο συμβαίνει και αντίστροφα.

Τα Γεωπάρκα της Κρήτης στις...οθόνες μας

Διαδραστικά σημεία πληροφόρησης Ψηλορείτη

Δημιουργήθηκαν με τη χρήση του διαδραστικού χάρτη, 3 σημεία πληροφόρησης, στα Ανώγεια, το Μέρωνα και το ΜΦΙΚ

Τα Γεωπάρκα της Κρήτης στις...οθόνες μας

Διαδραστικός χάρτης Σητείας

Αντίστοιχος χάρτης με του Ψηλορείτη είναι και αυτός του Γεωπάρκου Σητείας. Με τους χάρτες αυτούς προβάλλονται επίσης οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις των γεωπάρκων και μέσω αυτών και τα γεωτουριστικά και λοιπά τοπικά προϊόντα.

Μέσω των διαδραστικών χαρτών ο «επισκέπτης» πληροφορείται επίσης και για τα υπόλοιπα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

Τα Γεωπάρκα της Κρήτης στις...οθόνες μας

Γεω-εκπαίδευση

Στα πλαίσια του έργου σχεδιάστηκαν 3 εφαρμογές Android για κινητές συσκευές με στόχο τη διερευνητική μάθηση στην ύπαιθρο. Λειτουργούν μόνο με το GPS και χωρίς δίκτυο. Βασίζονται στο παιγνίδι κρυμμένου θησαυρού με στόχο την περιήγηση, ανακάλυψη, γνώση και απόλαυση των δύο γεωπάρκων. Λειτουργούν μόνο στις 2 διαδρομές του Ψηλορείτη και σε 1 της Σητείας. Παρέχονται δωρεάν από το Google Play.

 

 

cretalive

 

 

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456