Sitiaka is loading for You ...

 

ΠεριβάλονΣε επαγρύπνηση καλούνται οι Σητειακοί για τις επενδύσεις «σκουπίδια»

Την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σητείας, με σημαντικότερο θέμα συζήτησης τη σχεδιαζόμενη επένδυση της εταιρείας Γ. ΒΛΑΜΑΚΗΣ – ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΟΕ,  στη θέση  Πλατύβολα Κατσιδωνίου,του Δήμου Σητείας. (λατομείο αδρανών υλικών έκτασης 335 στρεμμάτων και μονάδες παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, ασφαλτομίγματος και προϊόντων πούδρας ανθρακικού ασβεστίου). Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Χατζηδάκης ενέκρινε πρόσφατα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, παρά τις έντονες αντιδράσεις των φορέων και κατοίκων της περιοχής και...
Stavroula22. June 2020
epitropi gia latomio foto

Την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σητείας, με σημαντικότερο θέμα συζήτησης τη σχεδιαζόμενη επένδυση της εταιρείας Γ. ΒΛΑΜΑΚΗΣ – ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΟΕ,  στη θέση  Πλατύβολα Κατσιδωνίου,του Δήμου Σητείας. (λατομείο αδρανών υλικών έκτασης 335 στρεμμάτων και μονάδες παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, ασφαλτομίγματος και προϊόντων πούδρας ανθρακικού ασβεστίου).

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Χατζηδάκης ενέκρινε πρόσφατα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, παρά τις έντονες αντιδράσεις των φορέων και κατοίκων της περιοχής και την αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας επ’ αυτής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από συζήτηση του θέματος, παρουσία του επενδυτή και εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας και της επιτροπής αγώνα κατά του λατομείου, αποφάσισε ομόφωνα να συνεχίσει τη σταθερή και αταλάντευτη στάση του κατά των επενδύσεων που υποβαθμίζουν το Γεωπάρκο Σητείας και δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους στην ζωή των κατοίκων, στα υπόγεια νερά και στην οικονομία της περιοχής.

Διατύπωσε επίσης την αντίθεσή του στις επενδύσεις «σκουπίδια» που προωθούνται στην ανατολική Κρήτη και την απόφασή του να οδηγήσει την Σητεία σε έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης.

Σχετικά με το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο, έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:

  1. Ο Δήμος Σητείας να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας την ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με την οποία εγκρίθηκε η απαράδεκτη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου. (η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο).
  2. Ο Δήμος Σητείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης να προχωρήσει άμεσα και με χρονικό ορίζοντα το 2021, στην εκπόνηση Ειδικής Υδρογεωλογικής Μελέτης για τα σημαντικά υπόγεια υδατικά συστήματα και τις πηγές της περιοχής με στόχο την οριοθέτηση των ζωνών προστασίας τους, σύμφωνα με την 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών της Κρήτης. (η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο).
  3. Το Δημοτικό Συμβούλιο ανακάλεσε προηγούμενη απόφασή του, του 2013, με την οποία είχε εκφράσει θετική γνώμη για την δημιουργία λατομικής περιοχής στην θέση «Πλατύβολα Κατσιδωνίου», με την προϋπόθεση όμως ότι ο επενδυτής θα εκπονούσε υδρογεωλογική μελέτη της περιοχής παράλληλα με την διαδικασία χωροθέτησης από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία όμως δεν συντάχτηκε ποτέ, αφού η εκπονηθείσα «Προκαταρκτική Υδρογεωλογική Έρευνα» δεν πληροί τις σχετικές προδιαγραφές τέτοιων μελετών και επιπλέον δεν γίνονται σεβαστές από την ΜΠΕ οι υποδείξεις της για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην υδρολογία της περιοχής. (η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα με τρεις λευκές ψήφους από το συνδυασμό της δημοτικής παράταξης του πρώην δημάρχου Σητείας κου Θ. Πατεράκη).

Η επιτροπή αγώνα κατά του λατομείου καλεί όλους τους κατοίκους και φορείς της περιοχής της Σητείας σε επαγρύπνηση. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση.

Σητεία 22.06.2020

Η Επιτροπή Αγώνα Σητείας κατά του λατομείου Κατσιδωνίου

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456