Sitiaka is loading for You ...

 

ΠολιτισμόςΗ «έξωση» του πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Μπέμπονας»

Στη σημερινή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, προγραμματισμένη για τις 6:00 μμ, ένα εκ των θεμάτων ημερήσιας διάταξης (υπ’ αριθμόν 9) είναι: «Η συζήτηση και λήψη απόφασης περί ανάκλησης παραχώρησης χρήσης ακινήτου παλαιού δημοτικού σχολείου Χρυσοπηγής». Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσοπηγής, δικαιούχος της χρήσης του συγκεκριμένου χώρου, μολονότι προδήλως έχει έννομο συμφέρον, ουδέποτε ενημερώθηκε για τη συζήτηση αυτή από τους αρμόδιους φορείς ήτοι τον Δήμο Σητείας ή την Πρόεδρο της Κοινότητας Χρυσοπηγής (η οποία και κατέθεσε...
Stavroula21. October 2020
mpemponas

Στη σημερινή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, προγραμματισμένη για τις 6:00 μμ, ένα εκ των θεμάτων ημερήσιας διάταξης (υπ’ αριθμόν 9) είναι: «Η συζήτηση και λήψη απόφασης περί ανάκλησης παραχώρησης χρήσης ακινήτου παλαιού δημοτικού σχολείου Χρυσοπηγής». Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσοπηγής, δικαιούχος της χρήσης του συγκεκριμένου χώρου, μολονότι προδήλως έχει έννομο συμφέρον, ουδέποτε ενημερώθηκε για τη συζήτηση αυτή από τους αρμόδιους φορείς ήτοι τον Δήμο Σητείας ή την Πρόεδρο της Κοινότητας Χρυσοπηγής (η οποία και κατέθεσε το αίτημα) και ουδέποτε κλήθηκε να παραθέσει τις απόψεις του και να εκπροσωπηθεί στην ως άνω συνεδρίαση.

Η ως άνω παραχώρηση συντελέστηκε νομοτύπως και εγγράφως ήδη από το έτος 1999, βρίσκεται μέχρι σήμερα σε ισχύ και δεν έχει προκύψει έκτοτε κανένας βάσιμος λόγος που να δικαιολογεί την ανάκλησή της. Ο εν προκειμένω χώρος αποτελεί φάρο πολιτισμού για ένα μικρό ακριτικό χωριό της επαρχίας Σητείας, καθότι για μία τουλάχιστον 20ετία αποτελεί την έδρα του Συλλόγου και φιλοξενεί το σύνολο των πολιτισμικών δρώμενων που διοργανώνονται από τον τελευταίο. Ειδικότερα, εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες της ετήσιας χοροεσπερίδας του Αυγούστου η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα των Κορναρείων και φιλοξενεί τα μέλη της ομάδας αιμοδοσίας όταν προσέρχονται για να ενισχυθεί η Τράπεζα αίματος του Συλλόγου. Παράλληλα εντός του παραχωρηθέντος χώρου λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, φιλοξενείται το «Στέκι των νέων Ρουκάκας» και φυλάσσεται το πολύτιμο ιστορικό αρχείο του Συλλόγου. Ελλείψει Καφενείου στη Χρυσοπηγή, το εν λόγω παραχωρηθέν ακίνητο ήταν και παραμένει το μοναδικό σημείο συνάντησης των χωριανών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα πενιχρά μέσα και τις υποδομές που διαθέτει ο Σύλλογος, εντός του χώρου έχουν φιλοξενηθεί ακόμα και περιπατητές του μονοπατιού Ε4 οι οποίοι δεν έχουν που να διαμείνουν στη Χρυσοπηγή.

Θυμίζουμε σε όσους συνειδητά ξεχνάνε, ότι διαχρονικά τα παλαιά σχολεία παραχωρούνται στους Πολιτιστικούς Συλλόγους των χωριών, με φωτεινά ενδεικτικά παραδείγματα του Χαμεζίου, των Λιθινών, του Σταυροχωρίου κα.

Καταδικάζουμε τις ενέργειες της Προέδρου της Κοινότητας Χρυσοπηγής, η οποία χωρίς καμία ενημέρωση κατέθεσε το αίτημα της άρσης παραχώρησης, του οποίου το περιεχόμενο ακόμα δε μας έχει γνωστοποιηθεί, γεγονός που δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες για την στάση και τις προθέσεις της απέναντι στο Σύλλογο και τον Πολιτισμό.

Οιαδήποτε αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος και δη η άρση της παραχώρησης του ακινήτου που συνιστά την έδρα του  Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσοπηγής θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για τις περαιτέρω πολιτιστικές μας δράσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, στην ενδεχόμενη συζήτηση της αναγκαιότητας ή μη της ανάκλησης, θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένο να έχει παρουσία και φωνή ο Πολιτιστικός Σύλλογος, ως άμεσα θιγόμενος από μια τέτοια απόφαση, αλλά και ως νόμιμος χρήστης επί εικοσαετίας και πλέον του χώρου αυτού! Είναι αδιανόητο να συζητά το Δημοτικό Συμβούλιο την εκδίωξη (στην πραγματικότητα) του Πολιτιστικού Συλλόγου από τον χώρο που στέγαζε πλείστες δραστηριότητες για τα μέλη του, αλλά και τους χωριανούς, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και να μην ενημερώνονται οι εκπρόσωποί του, προκειμένου να λάβουν γνώση και να εκφράσουν γνώμες και επιχειρήματα. Πρόκειται για ένα θέμα που μας αφορά άμεσα και κινδυνεύουμε να γίνουμε απλοί θεατές σε μια απόφαση που θα ληφθεί ερήμην μας. Ενημερώνουμε τους αρμόδιους φορείς ότι έχουν ενημερωθεί και οι λοιποί Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Σητείας, οι οποίοι στέκονται αλληλέγγυοι δίπλα μας, καθότι εμμέσως θίγονται και τα δικά τους συμφέροντα. Είμαστε απέναντι σε υπονομευτικές μεσαιωνικές λογικές που βάλλουν ευθέως κατά του Πολιτισμού και αρνούμεθα να αποφασίζουν άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς!! Καταδικάζουμε ευθέως την εν κρυπτώ συμπερίληψη του θέματος 9 στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δηλώνουμε ότι θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο τα κεκτημένα τόσων ετών του Συλλόγου, ως ελάχιστη προσφορά μας απέναντι στην προσπάθεια των ανθρώπων εκείνων που θέλουν να βλέπουν τη Χρυσοπηγή να ανθίζει και όχι να υποβαθμίζεται.

Χρυσοπηγή, 21.10.2020

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσοπηγής

«Ο Μπέμπονας»

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456