Sitiaka is loading for You ...

 

ΑρθρογραφίαΚΑΘΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΧΕΙ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

  Αυτή είναι η σωστή έκφραση η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιείται από αυτούς που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και όχι η γνωστή έκφραση που χρησιμοποιεί ο νέος Δήμαρχος, λέγοντας  <<ο Δήμος έχει συνέχεια >>, γιατί έτσι βέβαια τον βολεύει, ξεχνώντας  ότι έχει και αρχή και η αρχή είναι <<το  ήμισυ του παντός >. Όπως φαίνεται λοιπόν, η επιθυμία της νέας Δημοτικής αρχής είναι να  μηδενιστεί και να ξεχαστεί η προσπάθεια της προηγούμενης Δημοτικής αρχής ,...
Stavroula29. October 2020
sitia-mprosta-logo

 

Αυτή είναι η σωστή έκφραση η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιείται από αυτούς που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και όχι η γνωστή έκφραση που χρησιμοποιεί ο νέος Δήμαρχος, λέγοντας  <<ο Δήμος έχει συνέχεια >>, γιατί έτσι βέβαια τον βολεύει, ξεχνώντας  ότι έχει και αρχή και η αρχή είναι <<το  ήμισυ του παντός >.

Όπως φαίνεται λοιπόν, η επιθυμία της νέας Δημοτικής αρχής είναι να  μηδενιστεί και να ξεχαστεί η προσπάθεια της προηγούμενης Δημοτικής αρχής , να καπηλευτεί  ότι μπορεί και να το εμφανίσει  σαν δικό της.

Στη λογική της συνέχειας δεν μπορεί να διαφωνήσει  κανείς. Ο Δήμος δεν κλείνει, συνεχίζει να λειτουργεί με τον  νέο Δήμαρχο που εξέλεξε ο Λαός , σε νέες συνθήκες  όπως αυτές διαμορφώθηκαν, με βάση  το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση και με βάση το <<σημείο εκκίνησης >> που ξεκίνησε η  νέα  Δημοτική  Αρχή. <<Τι προίκα>>  δηλαδή παραλαμβάνει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή  , όπως απλά λέμε εμείς ,αν και κάποιοι  ενοχλούνται αλλά κακώς ενοχλούνται γιατί δεν επιχειρηματολογούν για την ενόχλησή τους.

Διότι άλλο να ξεκινάς από το μηδέν η από αρνητικό πρόσημο την προσπάθεια ,-όπως ξεκινήσαμε εμείς –και άλλο να ξεκινάς με θετικό πρόσημο , να πατάς σε ισχυρές βάσεις , με προίκα –έργα   σε εκτέλεση , μελέτες έτοιμες  και σε εξέλιξη ,εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις δεκάδων εκατ. Ευρώ –  και το βασικότερο βέβαια να διαθέτεις ένα σχεδιασμό  ρεαλιστικό και σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών ,σε όλα τα πεδία αρμοδιότητάς μας  αλλά και εκεί που ο ρόλος μας ήταν καθαρά διεκδικητικός.

Η νέα Δημοτική αρχή λοιπόν θα κριθεί από τα παρακάτω:

1)Θα  αποδεκτεί  την υλοποίηση του χρηματοδοτημένου σχεδιασμού που παρέλαβε ;

2)Σε ποιο ποσοστό και σε πόσο χρόνο θα υλοποιήσει τον δικό μας σχεδιασμό, προγραμματισμό- αν τον δεχτεί-.

3)Από το αν  θα  εμφανίσει κάποιο νέο σχεδιασμό ο οποίος θα διαφοροποιεί τα μέχρι τώρα δεδομένα που παρέλαβε.

4)Από την συνέπεια προεκλογικού λόγου και μετεκλογικής πράξης και πρακτικής την οποία χρησιμοποιεί.

5)Από το πολιτικό ήθος με το οποίο θα συμπεριφερθεί ο Δήμαρχος στην κοινωνία και ιδιαίτερα στην αντιπολίτευση , το οποίο σαφώς και καταγράφεται από την προσωπική συμπεριφορά και τις αναφορές του στο δημόσιο λόγο και την προσωπική  πρακτική του .Δυστυχώς το νέο αυτοδιοικητικό τοπίο-μετά τις τροποποιήσεις από την Κυβέρνηση της Ν.Δ του αρχικού νόμου-είναι καθαρά  Δημαρχοκεντρικό  και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πλέον ένα διακοσμητικό όργανο.

6)Από την διεκδικητικότητα την οποία θα δείξει ,όχι όμως μόνο στα λόγια για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά στο αποτέλεσμα το οποίο θα πρέπει να είναι μετρήσιμο.

Στην προηγούμενη 8ετία κατά την οποία είχαμε την ευθύνη των Δημοτικών υποθέσεων-παρά τα γνωστά μνημόνια ,τη μείωση των χρηματοδοτήσεων ,την  κατάσχεση των 2.360.0000 ευρώ  (η οποία στην ουσία νέκρωσε οικονομικά τον Δήμο για τουλάχιστον ένα χρόνο) , παρά το μεγάλο δανεισμό που βρήκαμε ,την έλλειψη ικανού αριθμού υπαλλήλων – κάναμε ένα σχεδιασμό με προγραμματισμό δράσεων και μια προετοιμασία για την συνέχεια και μάλιστα ,προλάβαμε να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου μας.

Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε παρεμβάσεις :

1)Στην προστασία του περιβάλλοντος.Νέοι βιολογικοί ,νέος ΧΥΤΑ κλπ

2)Στην προστασία και αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Δήμου μας. Αξιοποίηση γεωτρήσεων ,επέκταση και αντικατάσταση αρδευτικών και υδρευτικών δικτύων κλπ.

3) Προβήκαμε στην προμήθεια 5 νέων απορριμματοφόρων (ο Δήμος Σητείας είχε να προμηθευτεί απορριμματοφόρα από το 2004), πλυντηρίου κάδων ,υδροφόρας σύγχρονης ,5εκσκαφέων  χωματουργικών  έργων , κλαδοτεμαχιστή  κλπ.

4)Την προώθηση του Τουρισμού (δράση ξεχασμένη για το Δήμο Σητείας ),την ίδρυση, ανάδειξη και προώθηση του Γεωπάρκου  κλπ.

5)Την δημιουργία νέων αθλητικών   χώρων (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ) και τη συντήρηση και αποκατάσταση άλλων (δημοτικό στάδιο Σητείας ,γήπεδα 5χ5,γήπεδα tennis  κλπ.)

6)Στην κοινωνική πολιτική (αύξηση του αριθμού των παιδικών σταθμών στον  Γούδουρα  και στην  πάνω γειτονιά ,επέκταση του θεσμού Βοήθεια στο Σπίτι ,κατασκευή ΚΔΑΠ για ΑΜΕΑ κλπ)

7)Στην καθημερινότητα. Αναπλάσεις σε Σητεία και τοπικές κοινότητες ,κατασκευή νέων παιδικών χαρών κλπ .

8)Στον πολιτισμό (Κορνάρεια,  μεσογειακό φεστιβάλ ,παιδικό φεστιβάλ  ψηφιακά Μουσεία , συντήρηση και επισκευή του Πολύκεντρου  κλπ.)

9)Δημιουργήσαμε τις κατάλληλες  συμμαχίες –συνεργασίες και παρεμβαίνοντας όταν και όπου  έπρεπε (περιφέρεια, υπουργεία ,οργανισμούς κλπ) διεκδικητικά και αποφασιστικά, διεκδικήσαμε χρηματοδοτήσεις ,έργα και μελέτες, ξεπερνώντας τα αυστηρά όρια των αρμοδιοτήτων μας και της νομικής υπευθυνότητας  μας .Αεροδρόμιο ,Λιμάνι ,ΒΟΑΚ ,ΝΟΑΚ ,Επαρχιακό δίκτυο ,ανατολική παράκαμψη Σητείας ,Πισκοκέφαλο –  Μακρύ Γιαλός, ΟΧΕ ,Πολυδύναμο Ιατρείο στην Ανάληψη ,κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων ,κατασκευή  Λιμνοδεξαμενών  (Χοχλακιές  ,Ζου  Ζάκρος και Λιθίνες) κλπ

Και βέβαια έχουμε αφήσει και την προίκα- παρακαταθήκη για την κοινωνία του Δήμου μας και των επισκεπτών του ,μελέτες (έτοιμες η σε εξέλιξη ) και χρηματοδοτήσεις έργων και προμηθειών που  όταν όλα αυτά μεταφραστούν σε υλοποιημένα έργα και δράσεις γενικά, αντιστοιχούν σε πολλές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ.

Δηλώνουμε  ότι θα αισθανθούμε όχι μόνο ικανοποίηση (αν όλα αυτά βέβαια που σχεδιάσαμε υλοποιηθούν ) αλλά και δικαίωση γιατί  αυτό που ξεκινήσαμε όχι  απλά  ολοκληρώνεται  ,αλλά το είχαμε σχεδιάσει σωστά.

Δεχόμαστε ότι είναι δύσκολο ο πολίτης  να γνωρίζει επακριβώς όλα όσα αναφέρθηκαν και βέβαια δε φέρει και την απόλυτη ευθύνη  της σωστής και έγκυρης ενημέρωσής του , αν και όπως λέγεται <<σωστός Πολίτης είναι ο ενημερωμένος Πολίτης >>.

Εκείνο όμως που δεν δεχόμαστε σε καμιά  περίπτωση  είναι η δημόσια και μάλιστα γραπτή δήλωση του Δημάρχου ότι η 8ετία μας ήταν μια << καταστροφική και χαμένη 8ετία >>, χωρίς βέβαια να το αιτιολογεί ούτε προεκλογικά αλλά ούτε και μετεκλογικά ,ένα χρόνο μετά , τώρα που υποτίθεται  ότι ξέρει την πραγματικότητα ,εκτός και  εάν  δεν τον ενδιαφέρει η αλήθεια και δε  θέλει να μάθει…..

Η αποδοχή βέβαια του λάθους στην δήλωσή του απαιτεί  πολιτικό και ηθικό ανάστημα που μάλλον δε το διαθέτει…

Το αντίθετο..

Ο σχεδιασμένος και πραξικοπηματικός  αποκλεισμός μας από τις βασικές επιτροπές (οικονομική επιτροπή , νομικά πρόσωπα,  ΟΑΣ κλπ),  οι απαράδεκτες εγωιστικές και απαξιωτικές  προσωπικές  αναφορές  του Δημάρχου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου  (Πατεράκη <<σου φτούνε και θαρρείς  ότι ψιχαλίζει >> ή << Καραμανωλάκη μας το παίζεις Δον Κιχώτης >>  και η μη τήρηση της γραπτής συμφωνίας   με την παράταξη του κ. Καραμανωλάκη αποδεικνύουν ότι ο Δήμαρχος δεν είναι σε θέση με επιχειρήματα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου του   και της θέσης του και καταφεύγει στις ύβρεις, την απαξίωση θεσμών και προσώπων και  στην αθέτηση γραπτών συμφωνιών , ακολουθώντας μια τακτική τελείως διαφορετική από αυτή που υποσχόταν προεκλογικά για να υφαρπάξει  την ψήφο των Πολιτών του Δήμου.

Το ενωτικό καλό πρόσωπο που  έδειξε προεκλογικά  αποδεικνύεται ότι μετεκλογικά  δεν ισχύει.

Κλείνοντας  ελπίζω ότι αυτό το κείμενο θα αποτελέσει  μια αρχή για ένα διάλογο (με παράθεση επιχειρημάτων)γόνιμο ,δημιουργικό  και κερδοφόρο  για την κοινωνία του Δήμου μας.

Πιστεύω ότι υπάρχει χρόνος να ξανασκεφτούν κάποιοι πιο ψύχραιμα και να μετέχουν σε ένα καλοπροαίρετο διάλογο.

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης από τη νέα δημοτική αρχή τα έργα, οι μελέτες  και οι προμήθειες που υλοποιούνται ήταν όλα δημοπρατημένα από ΕΜΑΣ.

Επίσης τα  έργα και οι προμήθειες που δημοπρατήθηκαν (και θα εκτελεστούν στη συνέχεια ) ήταν όλα έτοιμα από ΕΜΑΣ.

Και βέβαια έχουμε ακόμη πολλά αδημοπράτητα …

Ιδωμεν  πότε…

Να τονίσουμε τέλος ότι αισθανθήκαμε ανακούφιση και συγχρόνως ικανοποίηση και δικαίωση των προσπαθειών μας , για το γεγονός της δημοπράτησης του Νέου Δημαρχείου αφού τελικά κατάλαβε ο Δήμαρχος το λάθος του (κάλιο  αργά παρά ποτέ ) αλλάζοντας  την προεκλογική του δέσμευση  που έλεγε ότι  <<το Δημαρχείο θα πρέπει να γίνει αλλού >> και όχι εκεί  που είχε νόμιμα σχεδιαστεί και  διέθετε χρηματοδότηση 4.700,000 ευρώ.

 

 

ΣΗΤΕΙΑ  ΜΠΡΟΣΤΑ

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456