Sitiaka is loading for You ...

 

OΣητείαΟ Προφήτης Ηλίας στο φρούριο Λιόπετρο Σητείας

Σε ένα από τα πιο επιβλητικά σημεία της επαρχίας Σητείας στέκει αγέρωχο το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο Λιόπετρο στη θέση Φατσή Τ.Κ. Χαμεζίου. Κάθε χρόνο παραμονή και ημέρα της γιορτής του Προφήτη Ηλία η καμπάνα ηχεί χαρμόσυνα καλώντας τους πιστούς στο ετήσιο ραντεβού οι οποίοι, παρά το δύσβατο της περιοχής τιμούν με την παρουσία τους την εορτή του. Το Λιόπετρο είναι φρούριο και πιστεύεται ότι ήταν κτισμένο στα ερείπια παλαιότερου Βυζαντινού φρουρίου, του οποίου...
Stavroula20. July 2021

Σε ένα από τα πιο επιβλητικά σημεία της επαρχίας Σητείας στέκει αγέρωχο το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο Λιόπετρο στη θέση Φατσή Τ.Κ. Χαμεζίου.

Κάθε χρόνο παραμονή και ημέρα της γιορτής του Προφήτη Ηλία η καμπάνα ηχεί χαρμόσυνα καλώντας τους πιστούς στο ετήσιο ραντεβού οι οποίοι, παρά το δύσβατο της περιοχής τιμούν με την παρουσία τους την εορτή του.

Το Λιόπετρο είναι φρούριο και πιστεύεται ότι ήταν κτισμένο στα ερείπια παλαιότερου Βυζαντινού φρουρίου, του οποίου σώζεται η δεξαμενή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εδωσε στα ΣΗΤΕΙΑΚΑ ο ερευνητής κ Ερρίκος Σκοθυλούδης, ο Ιάκωβος Φοσκαρίνι, το 1579, πρότεινε στην Ενετική Σύγκλητο την ανέγερση του φρουρίου αυτού, για να μεταφερθούν οι κάτοικοι της Σητείας σε περίπτωση Οθωμανικής επίθεσης, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Το 1590 και το 1595 το αίτημα τελικά έγινε αποδεκτό και το φρούριο κατασκευάστηκε.

Το φρούριο μπορούσε να χωρέσει 6000 άτομα, αλλά τελικά δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ για τον αρχικό του σκοπό, αφού οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν τελικά στο Χάνδακα.

Το όνομα του ήταν Leon di Petra δηλαδή Λιοντάρι της Πέτρας που τελικά παραφράστηκε σε Λιόπετρο.

 

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456