Sitiaka is loading for You ...

 

OΕθελοντισμόςΑίτημα για Σταθμό Πρώτων Βοηθειών άγριων ζώων και πτηνών στη Σητεία

Ένα ακόμα περιστατικό διάσωσης και περίθαλψης άγριου πτηνού έφερε εις πέρας με ιδιαίτερη φροντίδα ομάδα εθελοντών της πόλη μας. Ο τελευταίος επισκέπτης ηταν ένα νεαρό Όρνιο Gyps fulvus. Σε συνεννόηση της ομάδας και του ορνιθολόγου κ Νίκου Μαράκη, με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το πτηνό θα κρατηθεί, θα ταΐστεί και θα απελευθερωθεί και πάλι στην περιοχή μας. Τα αλλεπάλληλα ετήσια περιστατικά οδήγησαν τους εθελοντές στο αίτημα τους προς τον Δήμο Σητείας , ίδρυσης Σταθμού...
Stavroula5. September 2021

Ένα ακόμα περιστατικό διάσωσης και περίθαλψης άγριου πτηνού έφερε εις πέρας με ιδιαίτερη φροντίδα ομάδα εθελοντών της πόλη μας. Ο τελευταίος επισκέπτης ηταν ένα νεαρό Όρνιο Gyps fulvus. Σε συνεννόηση της ομάδας και του ορνιθολόγου κ Νίκου Μαράκη, με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το πτηνό θα κρατηθεί, θα ταΐστεί και θα απελευθερωθεί και πάλι στην περιοχή μας.

Τα αλλεπάλληλα ετήσια περιστατικά οδήγησαν τους εθελοντές στο αίτημα τους προς τον Δήμο Σητείας , ίδρυσης Σταθμού Πρώτων Βοηθειών άγριων ζώων και πτηνών στη Σητεία (ΣΠΒΣ).

 

 

Στο αίτημα τους αναφέρουν:

 

Σητεία 31/07/2020

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Από το 1995 παραλαμβάνουμε από όλη την επαρχία Σητείας (και όχι μόνο) και παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένα άγρια πουλιά, ζώα  και χελώνες. Τα τελευταία 2 χρόνια σημαντική είναι η βοήθεια της Ξένιας Νικηφοράκη . Σημείο φιλοξενίας βρίσκουν στο σπίτι μας ενώ όλα τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και το κόστος αποστολής τους βαρύνουν αποκλειστικά εμάς. Ο αριθμός τους αυτά τα χρόνια ξεπερνάει τα 500. Κάποια από αυτά με σοβαρά τραύματα τα στέλναμε στην Αίγινα, και λίγα στη Θεσσαλονίκη. Η Αίγινα έκλεισε, η Θεσσαλονίκη είναι μακριά .Αυτό μας έκανε να σκεφτούμε την ιδέα να γίνει ένας σταθμός πρώτων βοηθειών στη Σητεία (ΣΠΒΣ).

Αυτός ο σταθμός χρειάζεται άδεια λειτουργίας που μπορεί να μας την παραχωρήσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) του οποίου  είμαστε επίσημοι εξωτερικοί συνεργάτες. ‘Έχουμε επίσης συζητήσει το θέμα αυτό με τον ορνιθολόγο  του μουσείου  Μιχάλη Δρετάκη και είναι σύμφωνος με την ιδέα. Η λειτουργία του ΣΠΒΣ προτείνουμε να ενταχθεί στις δραστηριότητες του Γεωπάρκου Σητείας. Κάτι τέτοιο δεν νομίζουμε να υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο και θα ήταν μια παγκόσμια πρωτοτυπία.

Αυτά που θα προσφέρει ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών Σητείας θα είναι :

1.H ιατρική περίθαλψη και η παροχή φροντίδας σε οποιοδήποτε αδύναμο, τραυματισμένο ή  άρρωστο άγριο πτηνό ή  ζώο το οποίο  έρχεται στις εγκαταστάσεις του Σταθμού ενώ στόχος θα είναι η επανένταξή του στο φυσικό του περιβάλλον.

2.Στα ζώα που μετά την περίθαλψη τους δεν θα κρίνονται απελευθερώσιμα, θα παρέχεται κάθε δυνατή φροντίδα ώστε να ζουν αξιοπρεπώς και όσο το δυνατόν σε συνθήκες που να ομοιάζουν με αυτές του φυσικού τους περιβάλλοντος.

3.Η Εθνική και η Διεθνής ανάδειξη της πόλης μας αλλά και του Γεωπάρκου με την προβολή των προσπαθειών μας για την  προστασία και διατήρηση της άγριας πανίδας .

4.Η ευαισθητοποίηση και η περιβαλλοντική εκπαίδευση των νέων και γενικά των πολιτών και των επισκεπτών της πόλης μας με ξεναγήσεις  σχολείων, τουριστών ή και συμπολιτών μας στον Σταθμό , µε αναρτήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης , µε παρουσιάσεις φωτογραφικού υλικού ή με ομιλίες.

5.Η καλλιέργεια και η ανάπτυξη του εθελοντισμού και της αφιλοκερδούς προσφοράς με  δράσεις για την επισκευή, συγκρότηση και λειτουργία του Σταθμού.

6.Η συμβολή  στην πρόληψη των εξαρτίσεων σε συνεργασία με  το  Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας και η προσφορά εναλλακτικών διεξόδων και δημιουργικής απασχόλησης στα άτομα που  παρακολουθούν το πρόγραμμα.

  1. Η συνεργασία σε τακτική βάση, η κοινωνικοποίηση και η επαφή με την πανίδα , των μαθητών του ΕΕΕΕΚ αλλά και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου Σητείας.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ

Μετά από 27 χρόνια πείρας λοιπόν και άριστης συνεργασίας με τους συμπολίτες μας αλλά και με όλες τις Υπηρεσίες, Δήμο, Σχολεία, Λιμεναρχείο, Αστυνομία κλπ αυτό που προτείνουμε είναι:

Η παραχώρηση κάποιου οικήματος στα όρια της πόλης μας το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τους πιο πάνω σκοπούς. Οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να είναι κοντά στην πόλη επειδή θα αντιμετωπίζονται γρήγορα τα περιστατικά των τραυματισμένων ζώων και οι εθελοντές και οι επισκέπτες θα έχουν άμεση πρόσβαση.

Η κάλυψη ιατροφαρμακευτικού υλικού, εφόσον δεν υπάρξει χορηγία από τα φαρμακεία της πόλης μας.

Η παραχώρηση εξοπλισμού γραφείου (γραφεία, ντουλάπες, κλπ) που ενδεχομένως δεν χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες του Δήμου και υπάρχει σε κάποια αποθήκη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αυτή η πόλη έχει αποδείξει ότι με τα ελάχιστα μπορεί να μεγαλουργήσει. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται στο υψηλό αίσθημα ευθύνης ,εθελοντισμού, ευαισθησίας και καλής συνεργασίας των πολιτών της. Αξίζει νομίζουμε να διαφημίζεται η πόλη μας μέσα από  εναλλακτικές δραστηριότητες και πιστεύουμε ότι αυτό που ζητάμε είναι εφικτό. .                                                                                                                                Σας ευχαριστούμε.

Μαράκης Νίκος

Κασσωτάκη Ροδάνθη

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456