Sitiaka is loading for You ...

 

OΠρόσωπαΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗΣ: Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ   Του Νίκου Κουρουπάκη   Τη δεκαετία του 1850 ο Κάρολος Δαρβίνος θα άλλαζε για πάντα το ρου της ανθρωπότητας ανακαλύπτοντας την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, σε αρμονία με όλα τα έμβια είδη. Έγραφε: «Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές». 170 χρόνια μετά βρισκόμαστε σε μια δίνη αλλαγών, υγειονομικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών. Μπορούμε να αλλάξουμε; Θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε...
Stavroula6. October 2021
koyr
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

 

Του Νίκου Κουρουπάκη

 

Τη δεκαετία του 1850 ο Κάρολος Δαρβίνος θα άλλαζε για πάντα το ρου της ανθρωπότητας ανακαλύπτοντας την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, σε αρμονία με όλα τα έμβια είδη. Έγραφε: «Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές».

170 χρόνια μετά βρισκόμαστε σε μια δίνη αλλαγών, υγειονομικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών. Μπορούμε να αλλάξουμε; Θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε γιατί αλλιώς θα αφανιστούμε.Η κοινωνία δέχεται ανελέητα «χτυπήματα»  και ό,τι έμοιαζε σύγχρονομόλις πριν 5 χρόνια σήμερα μοιάζει αναχρονισμός και εκτός πραγματικότητας. Πως θα αντιδρούσαν οι μεγάλοι στοχαστές σ αυτές τις συνθήκες; Οι πολιτικοί των μεγάλων αλλαγών πως θα έκριναν τον κόσμο; Θα ήταν εξίσου μεγάλοι σήμερα ή απλά έτυχε να υπερέχουν σε κοινωνίες αδιαμόρφωτες; Η σκέψη μοιάζει με τη διαρκή αναζήτηση του «καλύτερου».Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής, το καλύτερο τραγούδι που γράφτηκε ποτέ, ο καλύτερος ηθοποιός που έζησε ποτέ και ο κατάλογος είναι ατελείωτος.

Τι συνδέει όμως όλους αυτούς; Όλοι έχουν μια κοινή βάση, μια κοινή αφετηρία. Αυτή ήταν η αμφισβήτηση, η σύγκρουση, η αλλαγή. Δώσανε τα ονόματά τους σε μεθόδους, τρόπους, λύσεις, γιατί πολύ απλά αμφισβήτησαν την διαρκή και πολλές φορές καταπιεστική εξουσία της «αυθεντίας» πριν οριστούν εκείνοι «αυθεντίες».

Άλλοι έμειναν στην ιστορία, άλλοι ξεχάστηκαν ως σαν να μην υπήρξαν, άλλοι πέθαναν γι αυτά και άλλοι απλά έκαναν τη δουλειά τους. Σημασία έχει να αλλάζεις είτε εσύ είτε, αν μπορείς, να γίνεις η αλλαγή που θέλεις σύμφωνα με τον Γκάντι.

Οι αλλαγές όμως δεν είναι πάντα ευχάριστες, δεν είναι ομαλές.Κατά την άποψη των σύγχρονων στοχαστών οι αλλαγές που θα έρθουν στον κόσμο είναι πεπερασμένες και είναι είτε ακούσιες είτε εκούσιες. Στις περιπτώσεις των εκούσιων αλλαγών είναι ομαλές, με χαρακτηριστικά επαναστατικών μεθόδων κυρίως στους κλάδους των επιστημών. Υπάρχουν όμως και οι ακούσιες αλλαγές, συνήθως φυσικές με χαρακτηριστικά μαζικότητας και σφοδρότητας. Αυτές οι αλλαγές έρχονται διότι είμαστε απασχολημένοι με τις εκούσιες, με τους πανηγυρισμούς και αγνοούμε τους νόμους των υπολοίπων έμβιων και άβιων «οντοτήτων» που συνδέονται και μας επηρεάζουν. Τα αυτιά μας ακούνε μόνο τους παιάνες των επιτυχιών και όχι την καταστροφή που έρχεται η οποία στις πλείστες των περιπτώσεων θα είχε αποφευχθεί. Μεθάμε με το κρασί της επιτυχίας αγνοώντας το εφήμερο της κατάστασής μας και των ραγδαίωνπλέον μεταβολών στα φυσικά φαινόμενα τα οποία φυσικά οφείλουν σε μεγάλο μέρος την ύπαρξή τους σε χιλιάδες μπουκαλιών σαμπάνιας μιας «επιτυχίας».

Χρειάζεται επαγρύπνηση, χρειάζεται πολιτική ανασυγκρότηση προς μια κοινωνία υπολογιστική η οποία διαρκώς θα αναπροσαρμόζει κάθε διαθέσιμη δύναμη, κάθε πόρο, κάθε γνώμη και κάθε δράση. Ο σκοπός;

Να ευθυγραμμιστούμε με τις φυσικές αλλαγές, Να συνταχθούμε όχι να προκαλέσουμε, να προλάβουμε όχι να θεραπεύσουμε, να εξελιχθούμε πριν εξελίξουμε…

 

 

 

Νίκος Κουρουπάκης

Δημ. Σύμβουλος

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456