Sitiaka is loading for You ...

 

ΠολιτισμόςΒάφουμε αυγά με φλούδες κεραμιδιού

  Την Μεγάλη Πέμπτη παραδοσιακά κάθε νοικοκυρά έβαφε τα πασχαλινά αυγά ακολουθώντας ένα έθιμο με βαθιές ρίζες στην ιστορία, τότε που η βαφή γινόταν με απλά φυσικά υλικά που βρίσκονται σχεδόν πάντα στην κουζίνα κάθε σπιτικού. Ακολουθώντας αυτό το έθιμο της παράδοσης μας, παιδιά της 5ης τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, έβαψαν πασχαλινά αυγά βράζοντας φλούδες κεραμιδιού. Τα τελευταία χρόνια το βάψιμο των αυγών με φυτικά υλικά έχει...
Stavroula21. April 2022

 

Την Μεγάλη Πέμπτη παραδοσιακά κάθε νοικοκυρά έβαφε τα πασχαλινά αυγά ακολουθώντας ένα έθιμο με βαθιές ρίζες στην ιστορία, τότε που η βαφή γινόταν με απλά φυσικά υλικά που βρίσκονται σχεδόν πάντα στην κουζίνα κάθε σπιτικού.

Ακολουθώντας αυτό το έθιμο της παράδοσης μας, παιδιά της 5ης τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, έβαψαν πασχαλινά αυγά βράζοντας φλούδες κεραμιδιού.

Τα τελευταία χρόνια το βάψιμο των αυγών με φυτικά υλικά έχει αναβιώσει μιας και αν αυτό γίνει σωστά το αποτέλεσμα είναι καλύτερο. Ένας άλλος λόγος είναι το γεγονός ότι η φυσική βαφή δεν εισέρχεται στο εσωτερικό του αβγού για να το χρωματίσει κάτι που είναι σε πολλές περιπτώσεις απογοητευτικό.

Ο καθαρά παραδοσιακός τρόπος θέλει να συγκεντρώσετε πολλά εξωτερικά φύλλα από κρεμμύδια και αφού τα δέσετε σε ένα τούλι τα βράζετε μαζί με τα αυγά σας.

ΤΡΟΠΟΣ ΒΑΦΗΣ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που συνήθως χωράει 12-20 αυγά άνετα, για να μη χτυπάνε μεταξύ τους στο βρασμό, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει καλά τα αυγά (1-2 δάχτυλα πιο πάνω είναι απαραίτητο γιατί πρέπει να υπολογίσουμε και το νερό που θα εξατμιστεί με το βρασμό). Καθαρίζουμε με ένα πανάκι που έχει ξύδι τα αυγά μας και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό μας. Τα αυγά και το νερό μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι ξύδι στο νερό μας και τις εξωτερικές φλούδες από 10 μεγάλα κρεμμύδια. Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσουμε με μαχαίρι τα κρεμμύδια γιατί χρησιμοποιούμε μόνο τις εξωτερικές φλούδες από αυτά. Ανάβουμε την φωτιά στην κουζίνα μας όχι στο τέρμα αλλά περίπου στην μέση. Δεν θέλουμε να βράζει και να κοχλάζει πολύ το νερό μας γιατί θα χτυπιούνται περισσότερο τα αυγά μας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να σπάσουν.

Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό μας πρέπει να το αφήσουμε να βράζει για 20-30 λεπτά μέχρι να γίνουν και τα αυγά μας εσωτερικά. Το χρώμα τους στο τέλος του βρασμού θα έχει γίνει κόκκινο. Αν θέλουμε να γίνει σκούρο κόκκινο μπορούμε να τα αφήσουμε για 10-20 λεπτά ακόμη, αφού σβήσουμε την φωτιά μας. Τα αυγά συνεχίζουν να παίρνουν πιο έντονο χρώμα μέσα στο ζεστό νερό. Όταν πάρουν το χρώμα που θέλουμε τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Τέλος τα τρίβουμε με ένα πανί που έχουμε βάλει λάδι για να γυαλίσουν και να πάρουν πιο έντονο χρώμα.

Το κόκκινο χρώμα που βάφουμε τα αβγά την Μ.Πέμπτη  το συνδέει η χριστιανική μας παράδοση και με τα όσα έγιναν, όταν η Μαρία Μαγδαληνή πήγε στο Ρωμαίο Αυτοκράτορα Τιβέριο για να τον ενημερώσει ότι ο Χριστός αναστήθηκε, εκείνος της απάντησε πως αυτό είναι απίθανο να έχει συμβεί. Τότε η Μαρία Μαγδαληνή, προκειμένου να την πιστέψει, του είπε πως, αν ο Χριστός αναστήθηκε, τα αβγά που κρατούσε κάποιος δίπλα της θα γινόντουσαν κόκκινα, και τότε τα αβγά από άσπρα έγιναν κόκκινα.

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456