Sitiaka is loading for You ...

 

ΠρόσωπαΤιμώντας τις αλησμόνητες πατρίδες

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου στα πλαίσια των 100 χρονών από την Μικρασιατική Καταστροφή, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου στον προσφυγικό οικισμό της Νέας Πραισού (πρώην Βαβέλων)  πραγματοποιήθηκε Eκδήλωση Μνήμης Μικράς Ασίας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων στην πλατεία του οικισμού που τελέστηκε από τον πατέρα  Γεώργιο Καλύβα. Aκολούθησε  κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Σητείας κ. Γιώργο Ζερβάκη και από εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του...
Stavroula2. September 2022

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου στα πλαίσια των 100 χρονών από την Μικρασιατική Καταστροφή, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου στον προσφυγικό οικισμό της Νέας Πραισού (πρώην Βαβέλων)  πραγματοποιήθηκε Eκδήλωση Μνήμης Μικράς Ασίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων στην πλατεία του οικισμού που τελέστηκε από τον πατέρα  Γεώργιο Καλύβα. Aκολούθησε  κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Σητείας κ. Γιώργο Ζερβάκη και από εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από το Δήμαρχο Σητείας κο Γεώργιο Ζερβάκη, τον κ. Σπυρίδωνα Λυμπερίου, Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, τον  για σειρά ετών πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών, Ποντίων και Αρμενίων Σητείας κ. Γεώργιο Αλεβίζο και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πραισού.                              

Επίσης διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, της προέδρου  Μικρασιατών Ιεράπετρας κ. Ευτυχίας Μαρινάκη, και της προέδρου του Συλλόγου Αλατσατιανών Αθηνών κ. Μαριάννας Μαστροσταμάτη.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του χωριανού μας κ. Ερρίκου Σκουλούδη με τίτλο «Κρήτη – Μικρά Ασία. Ακατάλυτοι δεσμοί χιλιετιών 1919-1922 Από την Εποποιΐα στην Καταστροφή και την Προσφυγιά» που διαβάστηκε με τη συνδρομή της φιλολόγου κας Φανής Παφύτα -Ευχετζή.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι μουσικοί: Ιωάννα Ρειζη (σοπράνο), Γιώργος Κατσούλης (τενόρος)  και Κατερίνα Μπασματζόγλου (στο αρμόνιο) με μικρασιάτικους  ακόπους και τραγούδια.

Μετά το τέλος της ομιλίας έγινε ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων που είχε επιμεληθεί ο κ. Ερρίκος Σκουλούδης.

Για το πέρας της εκδήλωσης ως είθισται  και μέσα στο πνεύμα της κρητικής και μικρασιατικής φιλοξενίας – που η μίξη της είναι έντονη στα χωριά μας- οι νοικοκυρές μας κατέπληξαν το πλήθος του κόσμου με  πλούσια εδέσματα  που έφτιαξαν με πολύ μεράκι.

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456