Sitiaka is loading for You ...

 

OΣητείαΑγαπητός Αιλαμάκης:”Είστε όλοι υπεύθυνοι για την καταστροφή μου”

Μαραθώνια συνεδρίαση χθες του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας με μοναδικό θέμα συζήτησης την θεομηνία που έπληξε το Δήμο την 15η Οκτωβρίου 2022. Στην ειδική μονοθεματική συνεδρίαση είχαν προσκληθεί και παρευρέθηκαν, o Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ Γιάννης Ανδρουλάκης, o Περιφερειακός Σύμβουλος κ Γιώργος Τσιφετάκης, o Διοικητής Α.Τ. Σητείας κ Μανώλης Βουτυράκης, o Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κ Παύλος Καπετανάκης, ο επικεφαλής της ΕΔΕΑΚ κ Γιάννης Δασκαλάκης, εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού, ο πρόεδρος Νίκος Ραπάνης και μέλη του...
Stavroula10. November 2022

Μαραθώνια συνεδρίαση χθες του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας με μοναδικό θέμα συζήτησης την θεομηνία που έπληξε το Δήμο την 15η Οκτωβρίου 2022.

Στην ειδική μονοθεματική συνεδρίαση είχαν προσκληθεί και παρευρέθηκαν, o Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ Γιάννης Ανδρουλάκης, o Περιφερειακός Σύμβουλος κ Γιώργος Τσιφετάκης, o Διοικητής Α.Τ. Σητείας κ Μανώλης Βουτυράκης, o Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κ Παύλος Καπετανάκης, ο επικεφαλής της ΕΔΕΑΚ κ Γιάννης Δασκαλάκης, εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού, ο πρόεδρος Νίκος Ραπάνης και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Μηχανικών Σητείας, η Πρόεδρος κ Μάρω Νικητάκη και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας, ο πρόεδρος κ Μανόλης Αγγελάκης και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης, ο πρόεδρος Σύλλογος Ξενοδοχείων Σητείας κ Γιάννης Κακουράκης, εκπρόσωποι του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων καθώς και πολλοί δημότες, πληγέντες από την θεομηνία της 15ης Οκτωβρίου.

Στη συνεδρίαση  είχε προσκληθεί και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ Σταύρος Αρναουτάκης όμως δεν παρευρέθηκε.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Σητείας κ Γιώργος Ζερβάκης αφού αναφέρθηκε στην “τιτάνια” προσπάθεια των εθελοντών, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, της πολιτικής προστασίας του Δήμου και όλων όσων συνέβαλαν ώστε να μην υπάρξουν απώλειες ζωών κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του φαινομένου αλλά και σε ότι ακολούθησε, τους οποίους και ευχαρίστησε θερμά, ενημέρωσε το σώμα για το τι έχει γίνει έως σήμερα σε επίπεδο ενίσχυσης Δήμου αλλά και δημοτών και στον σχεδιασμό που γίνεται για τη συνέχεια.

Όπως ανέφερε “Έχει δοθεί ήδη χρηματοδότηση ύψους 400.000euro από το Υπουργείο Εσωτερικών,  500.000euro επίσης από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στην ΔΕΥΑΣ και 35.000 για την αμοιβή ειδικού συμβούλου ο οποίος θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του δικτύου της. Έχει αποσταλεί αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την τακτοποίηση των ζημιών στα αρδευτικά δίκτυα και τις γεωτρήσεις,  όπως επισης αίτημα 500.000euro προς το Υπουργείο Μεταφορών και επικοινωνιών για την αποκατάσταση ζημιών. Άμεση θα είναι η διάθεση, με απευθείας ανάθεση λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, των 400.000euro που έχει ήδη ζητήσει ο Δήμος απο το Υπουργείο Μεταφορών για την αποκατάσταση του δημοτικού οδικού δικτύου και των αγροτικών δρόμων της ευρύτερης περιοχής. Το λιμενικό ταμείο έχει αιτηθεί 400.000euro για την αποκατάσταση και τον καθαρισμό του λιμανιού. Σε επίπεδο μελετών έχει ξεκινήσει ήδη συζήτηση με το Υπουργείο Ναυτιλίας και με ειδικό μελετητή για τη χρηματοδότηση μελέτης γενικού στρατηγικού σχεδιασμού αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, μια διαδικασία που θα προχωρήσει με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τον Δήμου Σητείας και τον ΟΑΣ. Έχει ζητηθεί από μελετητή προεκτίμηση αμοιβής για την κατάρτιση υδρογεωλογικής μελέτης στην περιοχή του Κολονέλου δίνοντας έτσι και τη δυνατότητα ανοίγματος του σχεδίου πόλης στο συγκεκριμένο σημείο κάτι που έχει καθυστερήσει σχεδόν 30 χρόνια. Υπάρχει ήδη αίτημα στον ΟΑΚ για παροχή τεχνικής βοήθειας με την παραχώρηση τριών μηχανικών μέσω προγραμματικής σύμβασης. Έχει αποσταλεί αίτημα στην ΚΕΔΕ για την σύνταξη μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας με το αίτημα να έχει γίνει ήδη δεκτό.  Όσον αφορά την γέφυρα του Αη Γιάννη και μετά την επιτόπια αυτοψία από τεχνικά κλιμάκια του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας έφτασε ήδη η τεχνική έκθεση η οποία αναφέρει τις παρεμβάσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η περιφέρεια προκειμένου να ακολουθήσει η τοποθέτηση της γέφυρας τύπου Bailey με εκτιμώμενο χρόνο κατασκευής 3 εργάσιμες ημέρες. Για  το θέμα των αυτοκινήτων ο Δήμος Σητείας θα κινηθεί παράλληλα με τον Δήμο Μαλεβιζίου μετά από συνεννόηση με τον Δήμαρχο κ Μενέλαο Μποκέα προκειμένου να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι πληγέντες. Την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει η εκταμίευση των ποσών που δίδονται μέσω του προγράμματος Αρωγής για τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων και αφού οριστικοποιηθούν οι φάκελοι θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι προκαταβολές μέχρι να γίνει και η οριστική εκταμίευση των ποσών”.

Στην τοποθέτηση του ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ Γιάννης Ανδρουλάκης εξέφρασε την δεδομένη στήριξη του σε ότι αιτηθεί ο Δήμος όπως έγινε και από την πρώτη στιγμή, όπως σημείωσε.

Το λόγο πήραν στη συνέχεια οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι με την αντιπολίτευση να εστιάζει στην απόδοση των ευθηνών όπου αναλογούν.

Το σημαντικότερο σημείο της πολύωρης συνεδρίασης ήταν οι μαρτυρίες τόσο των επικεφαλής των υπηρεσιακών και εθελοντικών ομάδων που επωμίστηκαν όλο το βάρος του πρωτόγνωρου, όπως σημείωσαν όλοι,  περιστατικού όσο και των πληγέντων οι οποίοι αφού απέδωσαν ευθύνες σε όλες τις δημοτικές θητείες που πέρασαν σε βάθος 20ετιας ζήτησαν την ουσιαστική και άμεση στήριξη τους .

 

 

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456