Sitiaka is loading for You ...

 

ΣητείαΕπίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον δήμαρχο Σητείας για το αιολικό πάρκο

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον δήμαρχο Σητείας για το αιολικό πάρκο efsyn.gr Πρόθεση του Δήμου είναι η προσφυγή στο ΣτΕ, ωστόσο ο δήμαρχος πρότεινε νέα συνεδρίαση του ΔΣ για τις τελικές αποφάσεις. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον κ. Ζερβάκη, λέγοντας πως «όσο εμείς συσκεπτόμαστε οι εταιρείες θα προχωρούν τα σχέδια τους». Εναντίον του δημάρχου Σητείας στρέφεται ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις καθυστερημένες, όπως τονίζουν, ενέργειες του δημάρχου σχετικά με τις αντιδράσεις του Δήμου για το αιολικό πάρκο....
Stavroula27. October 2019
aioliko-parko

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον δήμαρχο Σητείας για το αιολικό πάρκο

Πρόθεση του Δήμου είναι η προσφυγή στο ΣτΕ, ωστόσο ο δήμαρχος πρότεινε νέα συνεδρίαση του ΔΣ για τις τελικές αποφάσεις. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον κ. Ζερβάκη, λέγοντας πως «όσο εμείς συσκεπτόμαστε οι εταιρείες θα προχωρούν τα σχέδια τους».

Εναντίον του δημάρχου Σητείας στρέφεται ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις καθυστερημένες, όπως τονίζουν, ενέργειες του δημάρχου σχετικά με τις αντιδράσεις του Δήμου για το αιολικό πάρκο.

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο στον Δήμο Σητείας με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις που αφορούν γενικά στο ενεργειακό του Δήμου και στις επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν στον Δήμο Σητείας, στην ευρύτερη περιοχή πάνω και γύρω από τον Αθερινόλακο.

Στη συνεδρίαση, ο δήμαρχος πρότεινε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης έγκρισης του αιολικού πάρκου που προβλέπεται να δημιουργηθεί στην περιοχή της Σητείας ως μέρος του υβριδικού σταθμού στο Αμάρι.

Ωστόσο, πρότεινε την πραγματοποίηση νέας συνεδρίασης, πριν όμως από τις 9 Δεκεμβρίου όταν λήγει το δικαίωμα προσφυγής, όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν ο τοπικός υπουργός και ο βουλευτής κ. Πλακιωτάκης, η Περιφέρεια, ο νομικός σύμβουλος αλλά και εκπρόσωποι της εταιρίας κατασκευής του έργου, προκειμένου να υπάρχει πλήρη εικόνα για την προσφυγή.

Στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Σητείας κ. Ζερβάκης δημοσιοποίησε επίσης την από 14/10 επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη με την οποία διαμαρτύρεται για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΠΕ στις 10/10. Συγκεκριμένα, στην επιστολή τονίζεται πως η Σητεία έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος των αιολικών πάρκων και των ΑΠΕ της Κρήτης, παραμένει εκτός σχεδιασμού για μεγάλες υποδομές, ενώ η ηγεσία του υπουργείου παραβλέπει τι αντιδράσεις που υπάρχουν για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση από τις τοπικές κοινωνίες, την Περιφέρεια, τον Δήμο.

Η πρόταση του κ. Ζερβάκη για περαιτέρω αναμονή των αντιδράσεων του Δήμου, μέχρι να γίνει η σχετική σύσκεψη με τους αρμοδίους για να παρθεί η τελικά απόφαση για την προσφυγή, οδήγησε σε ανακοίνωση – επίθεση κατά του δημάρχου από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για σημαντικές καθυστερήσεις από πλευράς Δήμου, τονίζοντας πως «ο δήμαρχος θα πρέπει να προβεί σε άμεσες ενέργειες κατά των επενδύσεων και να κινητοποιήσει τον κόσμο σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «όσο εμείς συσκεπτόμαστε οι εταιρείες θα προχωρούν τα σχέδια τους και θα βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένα όταν αποφασίσουμε να αναλάβουμε δράση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο στον Δήμο Σητείας με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις που αφορούν γενικά στο Ενεργειακό του Δήμου και στις επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν στον Δήμο Σητείας, στην ευρύτερη περιοχή πάνω και γύρω από τον Αθερινόλακο.

Η συζήτηση ήταν έντονη με όλους να διαμαρτύρονται και να τονίζουν ότι η Σητεία δεν μπορεί να γίνει η μπαταρία της Κρήτης και της Ελλάδας. Γενικότερα τόνισαν ότι αν προχωρήσει έστω και μία από τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις είτε με Αιολικά πάρκα ή με τον Θερμοηλεκτρικό σταθμό στον Αθερινόλακο, θα μπει ταφόπλακα στην τουριστική ανάπτυξη της Σητείας.

Αντί λοιπόν ο δήμαρχος να προτείνει να παρθούν αποφάσεις για άμεσες ενέργειες του δήμου κατά των επενδύσεων και να κινητοποιήσει τον κόσμο σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πρότεινε άλλο ένα Δημοτικό Συμβούλιο στο μέλλον για να ξανασυζητήσουμε και να πάρουμε τότε απόφαση για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κ.α.

Το μείζον ερώτημα είναι, ποια είναι τα οφέλη της περιοχής από τέτοιου είδους φαραωνικές επενδύσεις από μεγάλα πολυεθνικά τραστ; Ποια είναι τα περιθώρια αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας, έτσι ώστε κάποια ή όλα αυτά τα έργα να ματαιωθούν;

Η περιοχή του Δήμου Σητείας είναι ήδη κορεσμένη από ΑΠΕ.

Κύριε δήμαρχε, όσο εμείς συσκεπτόμαστε οι εταιρείες θα προχωρούν τα σχέδια τους και θα βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένα όταν αποφασίσουμε να αναλάβουμε δράση.

Αυτό που χρειάζεται η Σητεία είναι αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση

Σας καλούμε λοιπόν να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και την κινητοποίηση των πολιτών και να προχωρήσετε άμεσα σε όποιες νομικές ή άλλες ενέργειες είναι απαραίτητες για να σταματήσει η υποβάθμιση της Σητειακής γής και να γίνει εκ νέου χωροταξικός σχεδιασμός με ανάδειξη και προβολή του Γεωπάρκου σαν τον μοναδικό φορέα ανάπτυξης της περιοχής μας».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456