Sitiaka is loading for You ...

 

ΣητείαΟι Υποχρεώσεις του Δήμου Σητείας για το άνοιγμα των σχολείων

Την Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη η Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας κατέθεσε (Αριθμός πρωτοκόλλου 6768/10-9-2020) κείμενο προς συζήτηση για τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σητείας που αφορά τις υποχρεώσεις του Δήμου Σητείας για το άνοιγμα των σχολείων. Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σητείας απαιτούμε από τον Δήμο Σητείας να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί και να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Να αποδεχτεί και να υλοποιήσει τα αιτήματα που διατυπώνουν η...
Stavroula11. September 2020
laiki-sispirosi_sitias-696x473

Την Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη η Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας κατέθεσε (Αριθμός πρωτοκόλλου 6768/10-9-2020) κείμενο προς συζήτηση για τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σητείας που αφορά τις υποχρεώσεις του Δήμου Σητείας για το άνοιγμα των σχολείων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σητείας απαιτούμε από τον Δήμο Σητείας να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί και να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Να αποδεχτεί και να υλοποιήσει τα αιτήματα που διατυπώνουν η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Κρήτης και οι φορείς των εκπαιδευτικών  γι’ αυτό το ζήτημα σε παγκρήτιο αλλά και τοπικό επίπεδο.

 

Ο Δήμος Σητείας πρέπει:

  • Να ελέγξει τα κενά σε εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες, με στόχο να καλυφτούν όλα πριν το πρώτο κουδούνι. Να ελέγξει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη, για να βεβαιωθεί ότι κανένα τμήμα δεν έχει πάνω από 15 μαθητές. Υπάρχουν σχολεία στον Δήμο μας που δεν έχουν καν εκαπιδευτικό ακόμα και σήμερα, 4 μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, ενώ οι τάξεις 25 μαθητών θεωρείται δεδομένη.
  • Να προχωρήσει σε άμεση αξιοποίηση όλων των καθαριστών – καθαριστριών των σχολείων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αύξηση των ωρών μερικής απασχόλησης (όπου χρειάζεται), πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης, σεβασμό του ωραρίου και των δικαιωμάτων τους.
  • Να απαιτήσει από την κυβέρνηση να καλυφτούν ΟΛΕΣ οι επιπλέον θέσεις που απαιτούνται, με εργαζόμενες πλήρους ωραρίου, για να υπάρχει καθαριότητα και στη διάρκεια του σχολικού ωραρίου και μετά το σχόλασμα. Τα κένα είναι περισσότερα από πέρυσι (πέρυσι 17 με Συμβάσεις Έργου και φέτος 14 ΙΔΟΧ με 7 πλήρους και 7 μερικής).
  • Να προμηθευτεί και να μοιρασει άμεσα στα σχολεία μέσα προστασίας (π.χ. μάσκες, αλκοολούχα διαλύματα, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά)
  • Να ενημερωθεί για τα προβλήματα του Νοσοκομείου/Κέντρου Υγείας Σητείας και να φροντίσει για την διασύνδεσή του με τα σχολεία του Δήμου μας.
  • Να εξασφαλίσει διενέργεια δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, για άμεση παρέμβαση όπου χρειαστεί, ώστε να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
  • Να προχωρήσει σε έλεγχο και καταγραφή όλων των προβλημάτων και ελλείψεων σε όλα τα σχολικά κτίρια, στον απαραίτητο αντισεισμικό έλεγχο, στην αποτύπωση των αναγκών για την ανέγερση νέων κτιρίων (σύγχρονων, ασφαλών, λειτουργικών), καθώς και του βαθμού ωρίμανσης των μελετών, όπου υπάρχουν. Ειδικά να ελεγχθεί η επάρκεια σε τουαλέτες και να καταλήξει άμεσα σε πρόγραμμα σχολικής στέγης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δράσεων για την υλοποίησή του. Ο Δήμος Σητείας έχει τεράστιες ελλείψεις στο σύνολο της ειδικής αγωγής, στο κτιριακό του ΕΠΑΛ, στα παλαιωμένα, μη σωστά συντηρημένα σχολικά κτίρια με αίθουσες που δεν πληρούν στοιχείωδης προδιαγραφές σε ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας.
  • Να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για δωρεάν και ουσιαστική δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών και της νεολαίας γενικότερα, με δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία για όλα τα παιδιά, με βάση τις τεράστιες δυσκολίες των γονέων των λαϊκών οικογενειών να ανταποκριθούν στο βαρύ κόστος των εξωσχολικών δραστηριοτήτων.
  • Να πιέσει για την διασφάλιση του θεσμού των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, τη στήριξη του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους μέσα από τη γενναία χρηματοδότησή τους από το κράτος, η οποία σήμερα σε μεγάλο μέρος και ποικιλοτρόπως καταλήγει στους ιδιώτες.
  • Να προχωρήσει σε μείωση ή/και κατάργηση τελών, κατάργηση των τροφείων, ώστε να στηριχτούν ολόπλευρα οι λαϊκές οικογένειες , από τις συνέπειες της πανδημίας (απολύσεις, μειωμένο εισόδημα).

Πρέπει να απαιτήσουμε από την Περιφέρεια:

  • Να εξασφαλίσει άμεσα τον απαραίτητο αριθμό λεωφορείων και άλλων μέσων, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς συνωστισμό. Η μεταφορά των μαθητών να είναι δημόσια και δωρεάν, με ευθύνη ενός ενιαίου κρατικού φορέα.
  • Ο περιφερειάρχης ως διατάκτης της κυβέρνησης στο ΠΔΕ, μπορεί να προτείνει ένταξη στο ΠΔΕ διάφορων έργων, που ανήκουν στην ευθύνη του κράτους, όπως ο έλεγχος και η θωράκιση των σχολικών κτιρίων. Μπορεί επίσης να προτείνει και την ωρίμανση των προαπαιτούμενων μελετών, ώστε να σταματήσει να χρησιμοποιείται η έλλειψή τους ως άλλοθι για τη μη χρηματοδότηση αναγκαίων έργων σχολικής στέγης.
  • Να συζητηθεί το ζήτημα της σχολικής στέγης ως ξεχωριστό θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, με την παρουσία φορέων του γονικού και εκπαιδευτικού κινήματος, όπως έχει ζητήσει η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Κρήτης από την αρχή της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.

 

Ο Δήμος Σητείας μαζί με άλλους Δήμους και Περιφέρεια πρέπει να διεκδικήσει από την κυβέρνηση:

  • Άμεση κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό των σχολείων. Κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, των καθαριστών – καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να καλύψουν σε όλα τα σχολεία τις θέσεις για σχολιάτρους, νοσηλευτικό προσωπικό, επιστάτες και προσωπικό φύλαξης.
  • Για τους διαγωνισμούς πρόσληψης καθαριστριών Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) που είναι σε εξέλιξη: Να γίνουν πλήρους απασχόλησης όλες οι θέσεις μερικής απασχόλησης, με πρόβλεψη όλων των επιπλέον θέσεων, με ευθύνη της κυβέρνησης και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να καλυφτεί πλήρως η μισθοδοσία των καθαριστριών από την κυβέρνηση. Να αποσυρθεί το άρθρο 5 της ΠΝΠ (ΦΕΚ Τεύχος A’ 161/22.08.2020) που προβλέπει ένα μέρος της μισθοδοσίας να το πληρώνουν από ίδιους πόρους οι δήμοι και αυτοί να το μεταφέρουν στην τσέπη του δημότη με αυξήσεις των τελών.
  • Για την προμήθεια των μέσων προστασίας, να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Άμεση αντιμετώπιση των ελλείψεων στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας σε κάθε δήμο.
  • Να εξασφαλίσει τη δωρεάν διενέργεια μαζικών τεστ.
  • Να αποδοθούν στους δήμους από το κράτος όλοι οι πόροι που παρακρατά παράνομα για πολλά χρόνια και να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων, είτε για τη συντήρηση ή για την ανέγερση νέων κτιρίων.
  • Να ανασυσταθεί ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ως δημόσιος φορέας και να σταματήσει να (υπο)λειτουργεί η εταιρεία «Κτιριακές υποδομές» ως Ανώνυμη Εταιρεία. Στο δημόσιο φορέα να εξασφαλιστεί η αναγκαία στελέχωση, εξοπλισμός, χρηματοδότηση και θεσμική κατοχύρωση του ρόλου του, ώστε να ανταποκριθεί στην ανάγκη κατασκευής δημόσιων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων, ή και άλλων δημοσίων κτιρίων, χωρίς επί πλέον επιβάρυνση των δήμων και των δημοτών.
  • Ειδικά για τη δίχρονη προσχολική αγωγή, η κυβέρνηση οφείλει να συντάξει και να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα κατασκευής εκατοντάδων μόνιμων αιθουσών σε όλη τη χώρα και όχι προκάτ λυόμενων στις αυλές των υπαρχόντων σχολείων.
  • Άμεσα μέτρα ενίσχυσης στο δημόσιο σύστημα υγείας, παιδείας, ανακούφισης των εργαζομένων από την οικονομική κρίση.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Σητείας

Συμεωνίδης Συμεών

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456