Η περσινή ήταν μια καταστροφική χρονιά για το ελαιόλαδο από κάθε άποψη. Σημειώθηκαν οι χειρότερες τιμές της δεκαετίας, λόγω της κακής ποιότητας, αλλά και το λιγοστό λάδι που παράχθηκε δεν βρήκε διαθέσιμες αγορές λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών.
Η φετινή χρονιά φαίνεται να είναι μια χρονιά “ανάσα” για τον παραγωγό αφού όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία μπορεί να υπάρξει και καλή ποιότητα αλλά και ικανοποιητική ποσότητα, με απώτερο στόχο μια ανάλογη τιμή.
Το εξαιρετικό Σητειακό ελαιόλαδο ενώ στο παρελθόν κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή δεν του δόθηκε η ευκαιρία να καθιερωθεί και να εδραιώσει τιμές και αγορές ανάλογες της αξίας του με αποτέλεσμα ο παραγωγός να βρίσκεται σε μια συνεχόμενη ανασφάλεια για το αν θα καταφέρει να καλλιεργήσει, αν θα καταφέρει να παράξει και τελικά αν θα καταφέρει να πουλήσει το λάδι του.
Η αβεβαιότητα αυτή κινητοποίησε σοβαρούς παραγωγούς να λειτουργήσουν ανεξάρτητα, να παράξουν εξαιρετικό ελαιόλαδο, να το εμπορευθούν με δικιά τους ετικέτα και να επιτύχουν εξαιρετικές τιμές, αλλά κυρίως αναγνώριση. Με λίγα λόγια να πάρουν την τύχη του προϊόντος αλλά και τη δικιά τους στα χέρια τους.
Ο Μάνος Ροδανάκης, γεωπόνος και δημιουργός της οικογενειακής επιχείρησης “Nutricreta” μίλησε στα ΣΗΤΕΙΑΚΑ για αυτό το εγχείρημα και έδωσε τις δικές του εκτιμήσεις για τη φετινή ελαιοκομική χρονιά.