Sitiaka is loading for You ...

 

ΑρθρογραφίαΝίκος Κραμανωλάκης: Παρατηρήσεις επί των παρατηρήσεων

Σωστές και χρήσιμες σε γενικές γραμμές οι παρατηρήσεις του Κου Κουρουπάκη και της παράταξής του “ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ” που αφορούν την ενσωμάτωση  την οδηγιών 851/852 για τα απόβλητα (τροποποίηση του άρθρου 1 του ν.4042/12). Ας μου επιτραπεί ένα μικρό σχόλιο. Το σύστημα “πληρώνω όσο πετάω” δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί. Συμφωνούμε ότι δεν είναι δίκαιο να πληρώνει ο δημότης τα δημοτικά τέλη σύμφωνα με τα τετραγωνικά του ακινήτου του αλλά προφανώς σύμφωνα με τα πραγματικά σκουπίδια που...
Stavroula4. December 2020
Καραμανωλάκης-Σητεία-768x538

Σωστές και χρήσιμες σε γενικές γραμμές οι παρατηρήσεις του Κου Κουρουπάκη και της παράταξής του “ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ” που αφορούν την ενσωμάτωση  την οδηγιών 851/852 για τα απόβλητα (τροποποίηση του άρθρου 1 του ν.4042/12).

Ας μου επιτραπεί ένα μικρό σχόλιο.

Το σύστημα “πληρώνω όσο πετάω” δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί. Συμφωνούμε ότι δεν είναι δίκαιο να πληρώνει ο δημότης τα δημοτικά τέλη σύμφωνα με τα τετραγωνικά του ακινήτου του αλλά προφανώς σύμφωνα με τα πραγματικά σκουπίδια που παράγει. Όμως οι Δήμοι δεν διαθέτουν μηχανισμούς ζυγίσεων απορριμμάτων. Το σύστημα είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Αλλά ακόμα και αν υπάρξουν τέτοιοι μηχανισμοί, θα γεμίσουν…..τα ρέματα σκουπίδια. Από την άλλη είναι σίγουρο ότι το επιπλέον κόστος που λέγεται τέλος ταφής και θα  θα επιβαρύνει τους Δήμους μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι (μείωση της ταφής σε 10% από 80% που είναι σήμερα μέχρι το 2030!!!) θα μετακυλήσει στους πολίτες οι οποίοι θα βλέπουν τους λογαριασμούς κάθε χρόνο να φουσκώνουν αφού το τέλος ταφής κάθε χρόνο θα αυξάνει κατά 5%.

Το έχω πεί πολλές φορές και δεν μου κάνει κόπο να το επαναλάβω. Η μόνη λύση για να μειώσουμε τα σκουπίδια που θάβονται είναι να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους πολίτες ώστε να αυξηθεί η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση, η κομποστοποίηση και η διαλογή στη πηγή. Παράλληλα μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης σε εθνικό επίπεδο. Αυτό βέβαια προϋποθέτει γενναίες χρηματοδοτήσεις και πολύ δουλειά για τους δήμους. Όμως χωρίς κοινωνική συμμετοχή κάθε σύστημα είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Πρέπει λοιπόν να θεσπίσουμε -επεναλαμβάνω-οικονομικά κίνητρα με τη λειτουργία ίσως μιας “αναταποδοτικής κάρτας”. Οι πολίτες που θα συμβάλλουν στη μείωση των συμβατικών απορριμμάτων θα επιβραβεύονται με πόντους τους οποίους εξαργυρώνουν με διάφορους τρόπους. Π.χ. μείωση δημοτικών τελών, έκπτωση σε συνεργαζόμενα με το Δήμο καταστήματα κ.α.

Βέβαια το πνεύμα του νομοσχεδίου διαχείρησης των απορριμμάτων- τα υπόλοιπα είναι απλώς για να θολώσουν το τοπίο- είναι η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων “να τα καίμε για να μην τα θάβουμε” προφανώς για να ικανοποιήσει τους μεγάλους παίκτες της ενέργειας προσφέροντας φτηνό καύσιμο παραγόμενο από τα σκουπίδια . Αυτό από μόνο του δείχνει ότι η καύση θα….κανιβαλίσει την ανακύκλωση. Θέλει πολλή συζήτηση.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

 

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456