Sitiaka is loading for You ...

 

ΑγροτικάΜε οριζόντια περικοπή, από το μεσημέρι πιστώνεται η εξόφληση ενιαίας ενίσχυσης

Στον προγραμματισμό των αρμοδίων τώρα, η πίστωση των λογαριασμών των περίπου 650.000 δικαιούχων παραγωγών να ξεκινήσει το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου με αναλήψεις από τα ΑΤΜ της τράπεζας Πειραιώς. Κατά το σύνηθες, σειρά παίρνουν οι υπόλοιπες τράπεζες για αναλήψεις από τα γκισέ από Δευτέρα, ενώ μία μέρα μετά -την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου- αναμένεται να ξεκινήσει η πίστωση της εξισωτικής αποζημίωσης του 2020. Θεωρείται μάλιστα πολύ πιθανό, αυτή τη φορά, η πολυαναμενόμενη  εξόφληση να μην...
Stavroula18. December 2020
atm_intro

Στον προγραμματισμό των αρμοδίων τώρα, η πίστωση των λογαριασμών των περίπου 650.000 δικαιούχων παραγωγών να ξεκινήσει το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου με αναλήψεις από τα ΑΤΜ της τράπεζας Πειραιώς. Κατά το σύνηθες, σειρά παίρνουν οι υπόλοιπες τράπεζες για αναλήψεις από τα γκισέ από Δευτέρα, ενώ μία μέρα μετά -την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου- αναμένεται να ξεκινήσει η πίστωση της εξισωτικής αποζημίωσης του 2020.

Θεωρείται μάλιστα πολύ πιθανό, αυτή τη φορά, η πολυαναμενόμενη  εξόφληση να μην είναι εξόφληση αλλά πληρωμή στο 90% των χρημάτων που δικαιούται οι παραγωγοί, κι αυτό γιατί, οι «αλχημείες» που έχουν γίνει με την κατανομή βοσκοτόπων και την ενεργοποίηση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα κάνει το προβλεπόμενο κονδύλι  να μην φθάνει για όλους.

Σημειωτέον ότι η εμπλοκή έχει προκαλέσει έκπληξη και στην Τράπεζα Πειραιώς, ο μηχανισμός της οποίας είχε προετοιμασθεί για την διεκπεραίωση της σχετικής εντολής στη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή σήμερα Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου.

Το ρεπορτάζ της τελευταίας ώρα, τόσο από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και από πηγές της τράπεζας κάνει λόγο για βέβαιη μετάθεση της πληρωμής, μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου. Κι όλα αυτά γιατί υπήρξε εμπλοκή στην πληρωμή της εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσματος, εξέλιξη που φαίνεται πως έφερε το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις καταγγελίες επί Εθνικού Αποθέματος και κατανομής βοσκοτόπων της τελευταίας τριετίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σήμερα Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου -ημερομηνία που αρχικά είχε προγραμματιστεί να τρέξει η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων παραγωγών- στα κεντρικά του Οργανισμού Πληρωμών γίνονταν ακόμα διασταυρωτικοί έλεγχοι, προκειμένου να βγουν τα ποσά που είναι να πάρουν οι αγρότες.

Το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στα χρήματα που αντιστοιχούν στο φετινό Εθνικό Απόθεμα, το οποίο και -κανονικά- πληρώνεται μέχρι το τέλος του έτους, μαζί με τη βασική ενίσχυση και το πρασίνισμα, που δείχνουν να μην φτάνουν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα λεφτά δεν επαρκούν για να πληρωθούν όσα αντιστοιχούν στο Εθνικό Απόθεμα του 2020, με τους επιτελείς της πλατείας Βάθη και της Δομοκού να αποφάσισαν -ως πρώτη κίνηση- να κρατήσουν πίσω ένα ποσοστό από το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης και κατ’ επέκταση και του πρασινίσματος (αφού αποτελεί ποσοστό της βασικής ενίσχυσης). Αυτό φαίνεται ήδη στο μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο δείχνει εξόφληση του τσεκ σε ποσοστό 90% έναντι 98%, όπως συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και να αποφασιστεί -πολιτικά πια- πως θα κινηθούν επί του θέματος του Εθνικού Αποθέματος, η δισκέτα δεν αναμένεται να φύγει για την τράπεζα. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου η πληρωμή θα έχει γίνει.

Ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ για το Εθνικό Απόθεμα

Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι της Πέμπτης 17 Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους 2020. Ωστόσο, μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι δεν φαίνονταν ακόμα τα ποσά που δικαιούται κάθε παραγωγός. Σε κάθε περίπτωση, να σημειωθεί ότι αυτό σημαίνει πως προχωρά η διαδικασία προκειμένου να γίνει και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων παραγωγών.

agronews.gr

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456