Sitiaka is loading for You ...

 

OΠρόσωπαΣίμος Συμεωνίδης: “Στηρίζουμε τους επαγγελματίες εστίασης”

Δήλωση του στελέχους του ΚΚΕ και δημοτικού συμβούλου Σητείας Σίμου Συμεωνίδη που παραυρέθηκε στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας Δήμου Σητείας στην κεντρική πλατεία της Σητείας την 20η Φεβρουαρίου 2021                                                                                                                                                      Στηρίζουμε τους επαγγελματίες εστίασης όπως και όλους του αυτοαπασχολούμενους του Δήμου μας για ουσιαστικά μέτρα στήριξης γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η κατάσταση των επαγγελματιών εστίασης στο Δήμο Σητείας είναι δραματική. Τα τεράστια χρέη που έχουν συσσωρευτεί...
Stavroula21. February 2021
estiasi-kke

Δήλωση του στελέχους του ΚΚΕ και δημοτικού συμβούλου Σητείας Σίμου Συμεωνίδη που παραυρέθηκε στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας Δήμου Σητείας στην κεντρική πλατεία της Σητείας την 20η Φεβρουαρίου 2021

                                                                                                                                                    

Στηρίζουμε τους επαγγελματίες εστίασης όπως και όλους του αυτοαπασχολούμενους του Δήμου μας για ουσιαστικά μέτρα στήριξης γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Η κατάσταση των επαγγελματιών εστίασης στο Δήμο Σητείας είναι δραματική. Τα τεράστια χρέη που έχουν συσσωρευτεί πολλαπλασιάζονται μέρα με την μέρα. Έχουν περάσει είδη 11 μήνες που ο κλάδος έχει πληγεί όσο κανένας άλλος εξαιτίας των μέτρων ενάντια στην πανδημία. Μετράνε 5 μήνες και πλέον με κλειστά πλήρως τα μαγαζιά τους.  Η κυβέρνηση με τα “ψίχουλα” επιδομάτων (800 € πέρυσι την άνοιξη) και τα μισο-δανεικά της «επιστρεπτέας προκαταβολής», για όσους τα πήραν, δεν αρκούν για να αναπληρωθεί το χαμένο τους εισόδημα. Υπάρχουν ήδη επαγγελματίες που δυστυχώς “παρέδωσαν τα κλειδιά των μαγαζιών τους”, όχι συμβολικά ενώ οι υπόλοιποι είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η κυβέρνηση όχι μόνο παίρνει ανεπαρκή “μέτρα στήριξης” αλλά  τους  ειρωνεύεται και από πάνω, με χαρακηριστικές τις  πρόσφατες, ξετσίπωτες δηλώσεις του γνωστού  πανελίστα υπουργού, Άδωνι Γεωργιάδη, ως απάντηση στη μορφή διαμαρτυρίας της παράδοσης των κλειδιών των μαγαζιών στο Μέγαρο Μαξίμου.

                Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη σημερινή, άθλια κατάσταση του λαού της χώρας στο εισόδημα και στην υγεία του!

                Δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την θωράκιση της δημόσιας υγείας. Κάνει οικονομία σε βάρος της υγείας του λαού της χώρας, των εργαζομένων, των επαγγελματικών, των αγροτών και της νεολαίας. Αυτό είναι το “νοικοκύρεμα” στα πλαίσια της πανδημίας ώστε όλα να πηγαίνουν στους μεγαλοκαρχαρίες καπιταλιστές όπως με το ταμείο ανάκαμψης, τις επιδοτήσεις σε βιομηχάνους, μεγαλοκαναλάρχες και άλλους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που τρίβουν τα χέρια τους τώρα που μυρίζονται “αίμα”.

                Η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο στα σχολεία, στα Μέσα μαζικής μεταφοράς, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στην διεξαγωγή με επιστημονικούς όρους του εμβολιαστικού σχεδιασμού. Όλα εξαντλούνται στην “ατομική” ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς. Ακόμα και η επιβίωση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών και των εργαζομένων υποτάσσεται στους νόμους του κόστους – “κέρδους”, λες και η υγεία και η ζωή του λαού μπορούν να μπουν στο “ζύγι”.

                Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» για να περάσει χωρίς αντιστάσεις την αντιλαϊκή της πολιτική και δεν διστάζει να απειλεί πρωτοπόρους συνδικαλιστές με διώξεις με βάση τον κατάπτυστο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων βάζοντας στο στόχαστρο τους υγειονομικούς που δίνουν μάχη πρώτης γραμμής με την πανδημία!

Ο Δήμος Σητείας έχει μερίδιο ευθύνης γιατί δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης τους, με απαλλαγή δημοτικών τελών, γενναία μείωση τους όταν ανοίξουν τα μαγαζιά, διαγραφή χρεών-ανάλογα την περίπτωση-, απαλλαγή καταβολής ενοικίων σε δημοτικές εγκαταστάσεις που εκμισθώνουν επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική απόφαση. Το κυριότερο βέβαια είναι ο Δήμος να στηρίξει όλα τα αιτήματα των επαγγελματιών που διεκδικούν από την κυβέρνηση, να αυξήσει με την σειρά του την πίεση στην κυβέρνηση ώστε να αποσπαστούν όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης που θα δώσουν πραγματική ανάσα.

Εμείς στηρίζουμε τα αιτήματα τους, τα θεωρούμε δίκαια, ειδικά σε αυτούς που τα έχουν περισσότερη ανάγκη. Άλλωστε το ΚΚΕ κατέθεσε τον Ιανουάριο του 2021 πρόταση νόμου για μέτρα ανακούφισης των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και αγροτών από τις συνέπειες της κρίσης και τη διαχείριση της πανδημία του Covid-19 για όσους είχαν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 το έτος 2019, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος, όπου -επιγραμματικά- προέβλεπε:

  • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις αφορολόγητο, ακατάσχετο επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
  • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
  • Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
  • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
  • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.

 

Η κυβέρνηση πρέπει παράλληλα να προχωρήσει σε:

 

  • Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό του Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας και περιφερειακών ιατρείων  Σητείας.
  • Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
  • Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.
  • Ενίσχυση με προσωπικό του Κέντρου Υγείας Σητείας για να προχωρήσει τον εμβολιασμό, χωρίς καμιά περικοπή της λειτουργίας του. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ασφαλών εμβολίων για τον έγκαιρο και μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Το Γραφείο Τύπου

20 Φεβρουαρίου 2021

 

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456