Sitiaka is loading for You ...

 

OΠρόσωπαΠαρά την εξιχνίαση περιστατικών απάτης εις βάρος επαγγελματιών της Σητείας δεν υπάρχουν πιθανότητες επιστροφής χρημάτων

Στην παγίδα επιτήδειων φαίνεται να έχουν πέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα επαγγελματίες της Σητείας με τη ζημία στα ταμεία τους να είναι δεκάδες χιλιάδες ευρώ με πρόφαση την αγορά εξ αποστάσεως. Συγκεκριμένα μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας οι υποτιθέμενοι ενδιαφερόμενοι ζητούν να κάνουν αγορά προσφερόμενοι πρόθημα να καταθέσουν μικροποσά για την συναλλαγή η οποία στην πορεία θα είναι η αιτία να εισχωρήσουν στο ηλεκτρονικό τραπεζικό σύστημα της εκάστοτε επιχείρησης αφαιρώντας σημαντικά ποσά. Βάζοντας σαν στόχο συγκεκριμένες επαγγελματικές...
Stavroula17. May 2021

Στην παγίδα επιτήδειων φαίνεται να έχουν πέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα επαγγελματίες της Σητείας με τη ζημία στα ταμεία τους να είναι δεκάδες χιλιάδες ευρώ με πρόφαση την αγορά εξ αποστάσεως.

Συγκεκριμένα μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας οι υποτιθέμενοι ενδιαφερόμενοι ζητούν να κάνουν αγορά προσφερόμενοι πρόθημα να καταθέσουν μικροποσά για την συναλλαγή η οποία στην πορεία θα είναι η αιτία να εισχωρήσουν στο ηλεκτρονικό τραπεζικό σύστημα της εκάστοτε επιχείρησης αφαιρώντας σημαντικά ποσά.

Βάζοντας σαν στόχο συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες κάθε φορά επιδιώκουν την υφαρπαγή σημαντικών χρηματικών ποσών, κάτι που άλλοτε το καταφέρνουν και άλλοτε όχι.

“Αυτές οι περιπτώσεις στην πλειοψηφία τους εξιχνιάζονται όμως οι επαγγελματίες που ζημιώθηκαν δυστυχώς δεν θα πάρουν ποτέ τα χρήματα τους πίσω” δηλώνει στα ΣΗΤΕΙΑΚΑ ο Διοικητής του Α/Τ Σητείας κ Γιώργος Μάλλιος και εφιστά την προσοχή των επαγγελματιών να τηρούν τους κανόνες των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών και να μην δίνουν οποιοδήποτε στοιχείο για τους λογαριασμούς τους.

“Οι επαγγελματίες θα πρέπει να κάνουν γνωστά τέτοιου ειδους περιστατικά για να προφυλάσουν τους συναδέλφους τους” δηλώνει ο  κ Μάκης Μαρκάκης, ιδιοκτήτης χρυσοχοείου, ο οποίος δέχτηκε τέτοιου είδους τηλεφώνημα όμως ευτυχώς υποψιάστηκε τον κίνδυνο και δεν έπεσε θύμα. Ο κ Μαρκάκης έσπευσε  να κάνει ένορκη καταγγελία στο Α/Τ Σητείας και επίσης ενημέρωσε τους συναδέλφους του κάνοντας γνωστό το περιστατικό μέσω διαδικτύου.

Από την συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 23.02.2021 έως και 24.02.2021 κατάφεραν με τον τρόπο της τηλεφωνικής επικοινωνίας να αποσπάσουν από δύο επιχειρηματίες της Σητείας, το συνολικό χρηματικό ποσό των 20.780 ευρώ. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος μιας γυναίκας 38 ετών, κατηγορούμενης για το αδίκημα της απάτης.

 

Η ΕΛ.ΑΣ εφιστά την προσοχή των πολιτών 

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης στο πλαίσιο του προληπτικού – κοινωνικού της ρόλου, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, συνιστά στους πολίτες:

Να είναι επιφυλακτικοί όταν άγνωστα άτομα επιχειρούν να σας πείσουν να καταβάλλετε χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, με οποιοδήποτε πρόσχημα.

Να επιβεβαιώνουν με δική τους πρωτοβουλία τα στοιχεία των ατόμων που προβαίνουν σε τηλεφωνικές παραγγελίες – συναλλαγές.

Να επαληθεύουν τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή και να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν χρήματα, χωρίς προηγούμενη διασταύρωση οικονομικών στοιχείων.

Να αποφεύγουν τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ Numbers), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κτλ).

Να καταγράφουν τους τηλεφωνικούς αριθμούς από τους οποίους σας καλούν για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζουν αγγελίες πώλησης οχημάτων-μοτοσικλετών-κινητών ή άλλων προϊόντων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».

Να αποφεύγουν την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζουν, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα στοιχεία τους ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Να επιδιώκουν τη διασταύρωση του αληθούς της πώλησης ειδικά δε όταν πρόκειται για οχήματα, την τεχνική εξέτασή τους (σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο κατά προτίμηση) προ της συναλλαγής, καθώς και την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας τους, με σκοπό τον, κατά το δυνατό, αποκλεισμό περίπτωσης κλεμμένου οχήματος-μοτοσικλέτας.

Να επιδιώκουν ο προγραμματισμός συναντήσεων (ραντεβού) για επίδειξη του οχήματος να γίνεται σε πολυσύχναστα μέρη και σημεία και όχι σε ερημικές τοποθεσίες, για λόγους ασφάλειας.

Να αποφεύγουν να πραγματοποιούν οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου από κοινόχρηστους υπολογιστές. Να προτιμούν προσωπικό υπολογιστή ή κάποιον τον οποίο είναι βέβαιοι ως προς το επίπεδο ασφάλειας.

Να προτιμούν ιστοσελίδες / διαδικτυακά καταστήματα που γνωρίζουν, με συνέπεια και εγκυρότητα στις υπηρεσίες τους και παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας.

Να βεβαιώνονται ότι το ηλεκτρονικό / διαδικτυακό κατάστημα που επιλέγουν για αγορές προϊόντων, μέσω Διαδικτύου, παρέχει βασικές πληροφορίες και τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς του, όπως υποχρεούται (π.χ. έδρα καταστήματος, ύπαρξη φυσικού καταστήματος, στοιχεία επικοινωνίας, πολιτική επιστροφών, όροι αγορών, πολιτική απορρήτου κ.α.).

Να βεβαιώνονται ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα διαθέτει σύστημα ασφαλούς πληρωμής («λουκετάκι» στο κάτω μέρος της σελίδας και διεύθυνση που ξεκινά με https://) πριν προχωρήσετε σε οικονομική συναλλαγή μέσω της ιστοσελίδας.

Να αποφεύγουν τις προσφορές που εμφανίζονται από αναδυόμενα (pop-ups) παράθυρα, αν προέρχονται από άγνωστες ιστοσελίδες.

Να μην παρέχουν προσωπικά ή οικονομικής φύσεως δεδομένα, αν δεν είναι απολύτως βέβαιοι για την ασφάλεια και αξιοπιστία της ιστοσελίδας.

Να αναζητούν τυχόν αξιολογικά σχόλια πελατών – άλλων χρηστών διαδικτύου καθώς και σχετικές κριτικές, πριν προχωρήσουν στη συναλλαγή, στις περιπτώσεις άγνωστων σε αυτούς διαδικτυακών καταστημάτων.

Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Περισσότερες, χρήσιμες πληροφορίες για την αποφυγή περιπτώσεων απάτης καθώς και η μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι δράστες, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας: www.hellenicpolice.gr στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη.

 

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456