Sitiaka is loading for You ...

 

OΑγροτικάΠαγκόσμια κατοχύρωση για τα ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητεία

ΣΕΒΙΤΕΛ: Παγκόσμια κατοχύρωση τριών ΠΟΠ και ενός ΠΓΕ ελαιολάδων της χώρας Την κατοχύρωση τεσσάρων βασικών ελληικών ελαιολάδων ΠΟΠ και ΠΓΕ (Ονομασιών Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης) και στο Διεθνές Μητρώο της Πράξης της Γενεύης (Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας – WIPO) διεκπεραίωσε και ολοκλήρωσε ο ΣΕΒΙΤΕΛ, με σχετικές αιτήσεις του και τις καταβολές των απαιτούμενων τελών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ΣΕΒΙΤΕΛ, τα διεθνώς διακινούμενα ελαιόλαδα: ΠΟΠ Καλαμάτα, ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης, ΠΟΠ Κολυμβάρι Χανιών Κρήτης και ΠΓΕ...
Stavroula2. February 2022
5d85653a210000c800d56389

ΣΕΒΙΤΕΛ: Παγκόσμια κατοχύρωση τριών ΠΟΠ και ενός ΠΓΕ ελαιολάδων της χώρας

Την κατοχύρωση τεσσάρων βασικών ελληικών ελαιολάδων ΠΟΠ και ΠΓΕ (Ονομασιών Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης) και στο Διεθνές Μητρώο της Πράξης της Γενεύης (Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας – WIPO) διεκπεραίωσε και ολοκλήρωσε ο ΣΕΒΙΤΕΛ, με σχετικές αιτήσεις του και τις καταβολές των απαιτούμενων τελών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ΣΕΒΙΤΕΛ, τα διεθνώς διακινούμενα ελαιόλαδα: ΠΟΠ Καλαμάτα, ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης, ΠΟΠ Κολυμβάρι Χανιών Κρήτης και ΠΓΕ Λακωνία, έχουν πλέον και Διεθνή Κατοχύρωση.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου), «η κατοχύρωση αυτών των ελληνικών ελαιολάδων γίνεται σε επίπεδο ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται αυτομάτως κατοχύρωση σε όλες τις χώρες του Οργανισμού.

Για τα εν λόγω προστατευμένα ελληνικά ελαιόλαδα υπεβλήθησαν από πλευράς ΣΕΒΙΤΕΛ, στοιχεία για την ποιότητα, τη φήμη και τα λοιπά χαρακτηριστικά τους.

Για την ενημέρωση και τον συντονισμό της όλης διαδικασίας οφείλουμε να συγχαρούμε το Τμήμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥπΑΑΤ».

Η σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΙΤΕΛ επισημαίνει ακόμη τα εξής:
Η Συμφωνία της Λισαβόνας είναι μια συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προστασία των ονομασιών προέλευσης και τη διεθνή τους καταχώριση. Η Πράξη της Γενεύης είναι μια συνθήκη, με την οποία επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας ώστε να καλύπτει όχι μόνο τις ονομασίες προέλευσης αλλά και τις γεωγραφικές ενδείξεις.

Κάθε συμβαλλόμενο μέρος της Πράξης της Γενεύης υποχρεούται να προστατεύει στο έδαφός του τις ονομασίες προέλευσης και τις γεωγραφικές ενδείξεις των προϊόντων που προέρχονται από άλλα συμβαλλόμενα μέρη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1753, κατόπιν της προσχώρησης της στην Πράξη της Γενεύης, προκειμένου να ορίσει τις διαδικασίες προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων στα πλαίσια της Πράξης αυτής.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω Κανονισμού, είτε κατόπιν πρωτοβουλίας του ίδιου του κράτους μέλους είτε κατόπιν πρωτοβουλίας φυσικού προσώπου ή νομικής οντότητας κράτους μέλους, είναι δυνατόν να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή να καταχωρίσει στο διεθνές μητρώο γεωγραφικές ενδείξεις που προέρχονται από το έδαφος κάθε κράτους μέλους.

Σημειώνεται ότι ως «δικαιούχοι» για την εφαρμογή της Πράξης της Γενεύης ορίζονται στην εν λόγω Πράξη τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δικαιούνται βάσει της νομοθεσίας του συμβαλλόμενου μέρους προέλευσης να χρησιμοποιήσουν την ονομασία προέλευσης ή τη γεωγραφική ένδειξη. Στη συνέχεια, η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις οι οποίες περιλαμβάνουν τις σχετικές γεωγραφικές ενδείξεις.

Σημειωτέον, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι υποχρεωμένη να προβεί σε ικανοποίηση όλων των αιτημάτων, αλλά τα προωθεί κατά τη διακριτική της ευχέρεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε την πρωτοβουλία να αποστείλει προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό μια πρώτη σειρά γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ κατόπιν σχετικής προεπιλογής αυτών. Η οικεία Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ ενημέρωσε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής για αυτή την πρώτη δέσμη καταχωρίσεων των γεωγραφικών ενδείξεων.

Η χώρα μας δεν έχει κυρώσει τη Συμφωνία της Λισαβόνας και επομένως δεν νομιμοποιείται να υποβάλει αίτημα προστασίας Γεωγραφικών Ενδείξεων απευθείας στο Παγκόσμιο Γραφείο παρά μόνο μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παϊσιάδης Σταύρος

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456