Sitiaka is loading for You ...

 

ΣητείαΗ γιορτή του Αφέντη Χριστού και η ευλογία του πρώτου καρπού

Στον ταπεινό Ιερό Ναό  της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή του Αφέντη Χριστού κοντά στου “Φυγέτο το Μύλο” εορτάστηκε σήμερα όπως και κάθε χρόνο αυτή η σημαντική ημέρα της χριστιανοσύνης. Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος ως σπουδαία εορτή  αποτελεί εξαίρεση εθιμικά καθιερωμένης ιχθυοφαγίας  μέσα στην σύντομη αλλά αυστηρή νηστεία του Δεκαπενταύγουστου. Με ευλάβεια προσφέρθηκαν  στον ναό τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς, για να ευλογηθούν από τον ιερέα μετά την θεία λειτουργία, και να διανεμηθούν ως ευλογία στους πιστούς. Σε ορισμένους μάλιστα τόπους προσφέρουν...
Stavroula6. August 2020

Στον ταπεινό Ιερό Ναό  της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή του Αφέντη Χριστού κοντά στου “Φυγέτο το Μύλο” εορτάστηκε σήμερα όπως και κάθε χρόνο αυτή η σημαντική ημέρα της χριστιανοσύνης.

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος ως σπουδαία εορτή  αποτελεί εξαίρεση εθιμικά καθιερωμένης ιχθυοφαγίας  μέσα στην σύντομη αλλά αυστηρή νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.
Με ευλάβεια προσφέρθηκαν  στον ναό τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς, για να ευλογηθούν από τον ιερέα μετά την θεία λειτουργία, και να διανεμηθούν ως ευλογία στους πιστούς. Σε ορισμένους μάλιστα τόπους προσφέρουν στον ναό το πρώτο λάδι της χρονιάς, για να ευλογηθεί, ώστε η ευλογία να επεκταθεί και στην υπόλοιπη παραγωγή.

Πρόκειται για το αρχαίο έθιμο των απαρχών, της προσφοράς δηλαδή των πρώτων καρπών στον Θεό και έτσι τα ευλογημένα σταφύλια μοιράζονται και τρώγονται μαζί με το αντίδωρο.

Όπως πάντα οι νοικοκυρές της περιοχής προσφέρουν νηστίσιμα σπιτικά κεράσματα και ρακή στους επισκέπτες.

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456