Sitiaka is loading for You ...

 

Αρθρογραφία«Γενναία χρηματοδότηση» & «επικοινωνιακές σκοπιμότητες» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΚΕΨΕΙΣ &ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Την Παρασκευή 29.01.2021 είδε το φως της δημοσιότητας ένα άρθρο σχετικά με την πρόθεση της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» να χρηματοδοτήσει διάφορα έργα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Σητείας. Το άρθρο δημοσιεύεται με την φωτογραφία του Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Σητείας (για λόγους συντομίας θα αναφέρεται και ως ΣΦΝΣ ή Σύλλογος) κ. Μανώλη Παπανικολάου ώστε να αφήνεται να εννοηθεί σαφώς ότι αυτός είναι ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου. Διαβάζοντας με προσοχή το περιεχόμενο του...
Stavroula2. February 2021
giannakopulos foto

Την Παρασκευή 29.01.2021 είδε το φως της δημοσιότητας ένα άρθρο σχετικά με την πρόθεση της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» να χρηματοδοτήσει διάφορα έργα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Σητείας. Το άρθρο δημοσιεύεται με την φωτογραφία του Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Σητείας (για λόγους συντομίας θα αναφέρεται και ως ΣΦΝΣ ή Σύλλογος) κ. Μανώλη Παπανικολάου ώστε να αφήνεται να εννοηθεί σαφώς ότι αυτός είναι ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου.

Διαβάζοντας με προσοχή το περιεχόμενο του άρθρου, παρατηρώντας την ευρεία δημοσιότητα που δόθηκε,τις έντονες τοπικές αντιδράσεις που υπήρξαν στην Σητεία και τις διευκρινήσεις που έδωσε την 01.02.2021 ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Σητείαςκαι ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μανώλης Παπανικολάου στον ραδιοφωνικό σταθμό Style100 FM την 02.02.2021, που δυστυχώς περιέπλεξαν την υπόθεση,δημιουργούνται πολλά και σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν τόσο από τον Πρόεδρο όσο και από τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Σητείας.

Τα ερωτήματα αυτά είναι:

  1. Ποιος συνέταξε και ποιος προσυπογράφει τελικά το άρθρο; Να σημειωθεί ότι σε πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης το άρθρο δημοσιεύεται ανώνυμα χωρίς την υπογραφή του Προέδρου του ΣΦΝΣ.

Αν τελικά το άρθρο το προσυπογράφει ο κ. Πρόεδρος, πως αυτό συνάδει με την από 01.02.2021 ανακοίνωση του ΣΦΝΣ που αναφέρει ότι «…Εν κατακλείδι η αποδοχή της δωρεάς δεν σημαίνει παραδοχή και συμμετοχή στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ΤΕΡΝΑ όσο αφορά την περιοχή μας…» όταν στο άρθρο γίνεται αναφορά σε «…συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα…» και ότι «…Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ …είναι πεπεισμένη ότι η συνεργασία της, τόσο με τον Σύλλογο όσο και με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, θα αποτελέσει την απαρχή για την αξιοποίηση των ευκαιριών και δυνατοτήτων που παρέχονται, όταν όλοι προτάξουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και ευημερία των τοπικών κοινωνιών», εκτός αν ως ευημερία θεωρούνται οι «…χάντρες και τα καθρεφτάκια…» (ή και τα «αργύρια» αν προτιμάτε) που θα εισπράττει η τοπική κοινωνία από την λειτουργεία των αιολικών πάρκων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που το ύψος τους μέχρι σήμερα, δεν το γνωρίζει ούτε η ίδια η εταιρεία.

Σε τελική ανάλυση οφείλει ο Σύλλογος να διαφημίζει δωρεάν την «κοινωνική προσφορά» της εταιρείας όπως για παράδειγμα «…τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης της 15ης Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα με το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ…»; Ή μήπως τελικά η υπογραφή και η δημοσίευση του άρθρου από τον κ. Πρόεδρο και η συνακόλουθη διαφήμιση της εταιρείας ήταν προϋπόθεση για την ίδια την δωρεά;

  1. Η χρηματοδότηση από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι δωρεά(;), είναι φιλανθρωπία(;), είναι ευεργεσία(;), ή είναι χρηματοδότηση με αντιπαροχή την προβολή του χρηματοδότη με έντονες και κραυγαλέες δημοσιεύσεις, με απώτερο σκοπό την προσέγγιση κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων της περιοχής, προκειμένου να υποστηρίξουν τους σκοπούς της; Δεκάδες εταιρείες, ιδρύματα και φυσικά πρόσωπα έχουν κάνει δωρεές, προσφορές και χορηγίες για να καλύψουν ανάγκες του συστήματος υγείας, χωρίς να εκθειάζονται κραυγαλέα ενώ πολλοί από αυτούς ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι.
  2. Ποιος είχε την πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση; Την ζήτησε ο ΣΦΝΣ ή την πρότεινε η εταιρεία και ο ΣΦΝΣ την αποδέχτηκε; Να σημειωθεί ότι μόλις την προηγούμενη ημέρα από την δημοσίευση του άρθρου (δηλαδή την 28.01.2021) η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Μαρία Δαρατσιανού ανέφερε σε συνέντευξη της στην δημοσιογράφο της εφημερίδας «Ανατολή» κ. ΜαρίζαΨαράκη ότι η Επιτροπή Χωροταξίας του Νοσοκομείου αποφάσισε να διαμορφώσει την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου σε χώρο αναμονής για τους πολίτες που το επισκέπτονται, αλλά δεν ανέφερε τα υπόλοιπα έργα που αναφέρονται στο άρθρο (π.χ. η κάλυψη του αιθρίου).
  3. Ποιος αποφάσισε ποια ακριβώς έργα θα χρηματοδοτηθούν; Πόσο θα κοστίσουν αυτά τα έργα αναλυτικά και πόσο είναι το ύψος της δωρεάς; Στο κόστος των έργων συμπεριλαμβάνονται και τα κόστη για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και της έκδοσης των αντίστοιχων οικοδομικών αδειών; Η διαφάνεια ποτέ δεν έβλαψε έντιμους πολίτες σε όποιο πόστο και αν βρέθηκαν.

Οι κάτοικοι της Σητείας εξάλλου πρέπει να μπορούν να συγκρίνουν την συγκεκριμένη δωρεά με το ύψος των αγώνων και προσφορών τους για την διάσωση, διατήρηση και εξοπλισμό του Νοσοκομείου. Να γνωρίζουν τουλάχιστον το ύψος των «αργυρίων» που θα καταβληθούν από την εταιρεία για να διασπαστεί το κοινό μέτωπό τους κατά των σχεδίων της στην περιοχή (Αιολικά Πάρκα στα βουνά της Σητείας, απαίτηση για κλείσιμο του αεροδρομίου της Σητείας για να προστατευτούν τα κέρδη της από το κατασκευαζόμενο από την ίδια νέο αεροδρόμιο Καστελίου κλπ).

  1. Ποιος αποφάσισε στον ΣΦΝΣ να ανταποκριθεί θετικάστη προσφορά της εταιρείας;Στις από 01.02.2021 διευκρινήσεις του Συλλόγου αφήνεται να εννοηθεί ότι αυτό είναι μία αυτόματη διαδικασία αφού …«Κάθε δωρεά που συντελεί στην ενίσχυση των δομών του νοσηλευτικού μας ιδρύματος, γίνεται αποδεκτή…»γιατί «…αυτό προβλέπεται στο καταστατικό του Συλλόγου»!!! Δηλαδή μπορεί οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από το ποιόν του, να κάνει δωρεά χωρίς καν να εξεταστεί από το ΔΣ του Συλλόγου γιατί την κάνει και αν πρέπει να γίνει αποδεκτή ή όχι; Μπορεί δηλαδή κάθε έμπορος ναρκωτικών, κάθε ποινικός εγκληματίας και κάθε παιδεραστής με «ευαισθησίες» να κάνει δωρεά, ο Σύλλογος να την αποδέχεται γιατί «…αυτό προβλέπεται στο καταστατικό του…» και επιπλέον ο Πρόεδρος και το ΔΣ του Συλλόγου να εκθειάζουν τον δωρητή για το καλό που κάνει στο Νοσοκομείο και την τοπική κοινωνία και ας είναι η τοπική κοινωνία το θύμα του; (!!!)
  2. Ελήφθη υπόψη ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι η ίδια εταιρεία που θέλει να κατασκευάσει στα βουνά της Σητείας δύο τεράστια Αιολικά Πάρκα (τμήμα του διαβόητου Υβριδικού Έργου Αμαρίου) που θα καταστρέψουν την καρδιά του Γεωπάρκου Σητείας και τις ελπίδες των κατοίκων για μία άλλης μορφής ανάπτυξη, στηριγμένης στον πρωτογενή τομέα και τον εναλλακτικό τουρισμό;

Ελήφθη υπόψη ότι ο Δήμος Σητείας με πολλούς φορείς και κατοίκους της Σητείας έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά του συγκεκριμένου έργου;

Ελήφθη υπόψη ότι είναι η ίδια εταιρεία που ζητά να κλείσει το αεροδρόμιο της Σητείας για να μη μειωθούν τα κέρδη της από το υπό κατασκευή αεροδρόμιο του Καστελίου που αφού το κατασκευάσει θα συνεχίσει να το διαχειρίζεται για πολλά χρόνια;

Ελήφθη τελικά υπόψη ότι το σύνολο της τοπικής κοινωνίας διαφωνεί με τα σχέδια της εταιρείας στην περιοχή;

Πέρασε από κανενός το μυαλό στο ΔΣ του ΣΦΝΣ ότι όλα αυτά «δωρίζονται» μόνο και μόνο για να καμφθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων και να διεισδύσει η εταιρεία στην περιοχή.

  1. Ελήφθη υπόψη ότι όλοι όσοι αντιδρούν στα σχέδια της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» στην περιοχή(δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και φορέων της περιοχής) χαρακτηρίζονται από την εταιρεία και από σημαντικό αριθμό «προθύμων φερεφώνων» της,ως δυναμικές και αντιδημοκρατικές μειοψηφίες, ως εκπρόσωποι της «βρώμικης ενέργειας», ως τυχοδιώκτες και ψηφοθήρες, ως άτομα που αντιδρούν σε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία κλπ. Πολλοί βέβαια δεν τολμούν καν να υπογράψουν όλα όσα με ευκολία δημοσιεύουν κατά των κατοίκων και εκπροσώπων της Σητείας. Τουλάχιστον δεν τα υπογράφουν με την ίδια ευκολία που φαίνεται να υπέγραψε το επίμαχο άρθρο ο κ. Πρόεδρος του Συλλόγου.

 

Για να μην κρυβόμαστε:

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, όπως και άλλες εταιρείες του κλάδου, προχωρά κατά καιρούς σε διάφορες χρηματοδοτήσεις/δωρεές και σε διάφορες περιοχές που ασκεί ή σχεδιάζει να ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα,μόνο και μόνο για να προωθήσει τα συμφέροντά της.Όλες αυτές οι χρηματοδοτήσεις/δωρεές συνοδεύονται πάντα με πομπώδεις δημοσιεύσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Όλες οι ενέργειες είναι ενταγμένες στην προσπάθεια της εταιρείας να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων και του Δήμου Σητείαςκαι μάλιστα, εντελώς τυχαία, όλα αυτά γίνονται λίγο πριν την εκδίκαση των προσφυγών στο ΣτΕ που θα συζητηθούν την 31.03.2021.

Αντίστοιχα ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Σητείας έχει δικαίωμα να δεχτεί ή να απορρίψει την δωρεά, συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα (ποιος κάνει την δωρεά, την σκοπιμότητα της δωρεάς,ποια είναι η θέση των κατοίκων της περιοχής απέναντί του κλπ). Αυτοματισμοί του τύπου «όλες οι δωρεές γίνονται αποδεκτές» δεν μπορούν να υπάρξουν.

Λαμβάνοντας υπόψη την ένταση των αντιδράσεων από τους κατοίκους της Σητείας ίσως να είναι χρήσιμο το ΔΣ του Συλλόγου να επανεξετάσει την απόφασή του με στόχο να διατηρήσει το κύριο όγκο των υποστηρικτών του Νοσοκομείου που δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής. Αυτούς δηλαδή που θα συνεχίσουν να αγωνίζονται και στο μέλλον για την διατήρηση και ομαλή λειτουργεία του Νοσοκομείου, όπως πράττουν πολύ καιρό τώρα.

Ακόμα και στην περίπτωση που, συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα, ο Σύλλογος θεωρήσει ότι πρέπει να αποδεχτεί την δωρεά για το καλό του Νοσοκομείου, αφού δώσει απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν, τουλάχιστον να μην μεταβληθεί σε άλλο ένα «πρόθυμο φερέφωνο» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην περιοχή. Τουλάχιστον να σταματήσει να διαφημίζει την εταιρεία και ο Πρόεδρος του να αποσύρει την υπογραφή του από το απαράδεκτο άρθρο που μνημονεύεται παραπάνω. Σε αντίθετη περίπτωση οι διακηρύξεις του τύπου «…Βρισκόμαστε σταθερά δίπλα στους συμπολίτες μας για το θέμα αυτό…»είναι το καλαμπούρι του μήνα.

Με εκτίμηση

Κώστας Γιαννακόπουλος

Πολιτικός Μηχανικός

 

(Υ.Γ)

Σε απάντηση στα περί …αυτόματης αποδοχής… της όποιας δωρεάς γίνεται, σας στέλνω απάντηση του Συλλόγου Φίλων Στήριξης του Κέντρου Υγείας Πάρου – Αντιπάρου σε αντίστοιχη πρόταση εταιρείας που δραστηριοποιείται στην εγκατάσταση και εκμετάλλευση αιολικών πάρκων που πρότεινε να δωρίσει 10.000 χειρουργικές μάσκες στο Κ.Υ. του νησιού.

Η απάντηση έχει ως εξής:

«…………Πάρος 25-05-2020

Αξιότιμοι κύριοι

Κατ΄ αρχάς ο Σύλλογός μας οφείλει να σας ευχαριστήσει για την χορηγία και το ενδιαφέρον σας, για την δημόσια Υγεία στο νησί μας.

Σας ενημερώνουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, αποφάσισε ομόφωνα τη μη αποδοχή της χορηγίας σας, λόγω του γεγονότος ότι η εταιρεία σας συμμετέχει στο σχεδιασμό της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο νησί μας. Κατανοώντας τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που θα έχει στον τόπο μας η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων που θα μετατρέψουν την Πάρο σε μια μεγάλη βιομηχανική ζώνη παραγωγής και εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συντασσόμαστε στο πλευρό της συντριπτικής πλειοψηφίας των Παριανών και της Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα που αγωνίζονται κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στο νησί μας.

Ο Σύλλογός μας είναι φυσικά υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά με έναν άλλον ενεργειακό σχεδιασμό, που δεν καταστρέφει τα νησιά μας στο όνομα της εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας εις βάρος του τόπου και της κοινωνίας μας.

Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή πολιτικών που αγνοούν τις ανάγκες του Παριανού λαού και είναι καταστροφικές για το περιβάλλον τη πολιτιστική κληρονομιά, την ιστορία την ζωή και την υγεία των ανθρώπων. Κατά τα άλλα η δωρεά σας, υπό άλλες συνθήκες και προϋποθέσεις θα ήταν ασφαλώς ευπρόσδεκτη…………….».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, καλούμε όλα τα μέλη μας, να συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει η Δημοτική Επιτροπή αγώνα κατά των ανεμογεννητριών, την Κυριακή 31 Μαΐου και ώρα 11:00, στο Κάστρο στην Παροικία της Πάρου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

Κάγκανη Άννα

Ο Γενικός Γραμματέας

Μωραϊτίδης Ιωάννης»

 

 

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456