Sitiaka is loading for You ...

 

ΠεριβάλονΑπολογισμός και προγραμματισμός για το Γεωπάρκο Σητείας

Απολογισμός Δράσεων 2020  και προγραμματισμός 2021  Γεωπάρκου Σητείας Το 2020 ήταν μια χρονιά που λόγο των περιορισμών από το covid – 19, περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τις δράσεις των Γεωπάρκων, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και παγκόσμια,  με όλα τα προγραμματισμένα συνέδρια να αναβάλλονται και επί τις ουσίας μόνο μέσα από της τηλεδιασκέψεις να υπάρχει η δραστηριότητα του δικτύου. Στο πλαίσιο αυτό κάθε Γεωπάρκο σχεδίασε και προγραμμάτισε τις εκδηλώσεις του μέσα σε αυτό το...
Stavroula2. February 2021

Απολογισμός Δράσεων 2020  και προγραμματισμός 2021  Γεωπάρκου Σητείας

Το 2020 ήταν μια χρονιά που λόγο των περιορισμών από το covid – 19, περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τις δράσεις των Γεωπάρκων, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και παγκόσμια,  με όλα τα προγραμματισμένα συνέδρια να αναβάλλονται και επί τις ουσίας μόνο μέσα από της τηλεδιασκέψεις να υπάρχει η δραστηριότητα του δικτύου.

Στο πλαίσιο αυτό κάθε Γεωπάρκο σχεδίασε και προγραμμάτισε τις εκδηλώσεις του μέσα σε αυτό το ασφυκτικό και περιοριστικό περιβάλλον, πρωτόγνωρο για όλους μας.

Παρόλα αυτά, πραγματοποιήσαμε όλες τις δράσεις που ήταν εφικτό να γίνουν με φυσική παρουσία και διαδικτυακά, όπως τα συνέδρια και οι συναντήσεις του Ελληνικού Φόρουμ, ακόμα και η συμμετοχή μας σε εκθέσεις.

Σύντομος απολογισμός.

Δράσεις, πριν το 1ο lockdown  λόγω  COVID-19

  1. Εκπαιδευτικά Σεμινάρια (WorkShops) 17-18-19 Ιανουαρίου 2020 για τον Γεωτουρισμό καθώς και επισκέψεις – εκπαιδευτικές δράσεις στα πλαίσια του έργου ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ – GEOTOURISM IN INSULAR GEOPARKS INTERREK ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ.
  2. Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Γεωπάρκο της Σητείας, σπουδαστών του τμήματος συνοδών βουνού  από το ΔΙΕΚ Σητείας 11 – 12 Ιανουαρίου 2020. Η συνεργασία με το  ΙΕΚ είναι συνεχής και ιδιαίτερα με τους σπουδαστές του τμήματος Συνοδοί βουνού που πραγματοποίησαν και την πρακτική τους άσκηση στο Γεωπάρκο.

1οlockdown… η ψηφιακή συνέχεια των δράσεων

  1. «Μένουμε σπίτι» και μαθαίνουμε για το Γεωπάρκο της Σητείας μέσα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Στην ιστοσελίδα του Γεωπάρκου http://www.sitia-geopark.gr/educational-material-programs. Πρωτοβουλία του Ελληνικού φόρουμ.

  1. Ψηφιακή παρουσίαση και προβολή όλων των επιχειρήσεων που διαθέτουν το τοπικό σύμφωνο ποιότητας του Γεωπάρκου
  2. Τηλε-ημερίδα«Ψηλαφώντας τη μνήμη της γης μέσα από τη γεωποικιλότητα, τα Γεωπάρκα και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες» σε συνεργασία με τα ΚΠΕ του δικτύου.
  3. Συμμετοχή σε όλες τις τηλε-ημερίδες Του European Geoparks Network και του Ελληνικού Φόρουμ.
  4. Η ψηφιακή ευρωπαϊκή εβδομάδα Γεωπάρκων.

Μετά το 1ο  lockdown… 

  1. Συντήρηση και σήμανση παλαιών και νέων Γεωδιαδρομών με την βοήθεια εθελοντών και φίλων του Γεωπάρκου
  2. 1ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Γεωπάρκου  Σητείας. Μετά την αναβολή, λόγω της πανδημίας, του πρώτου Θερινού Σχολείου του Γεωπάρκου της Σητείας, αποφασίστηκε να γίνει η συνάντηση της οργανωτικής ομάδας με στόχο την αρτιότερη οργάνωση του θερινού σχολείου για το 2021.
  3. Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γεωπάρκων 2020, με επιτυχημένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες «Γνωρίζοντας το Γεωπάρκο της Σητείας μέσα από τις εκπαιδευτικές του δράσεις», μουσικές βραδιές, αλλά και φυσιολατρικές δραστηριότητες όπως ο «Γεω – πολιτιστικός περίπατος της Σητείας Καραβόπετρα – Αγιά Φωτιά» κ.λ.π.
  4. GR WaveFestival-Faneromeni 2020. Σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, τον Όμιλο Ιστιοσανίδας Ηρακλείου, τον Ναυτικό Όμιλο Σητείας
  5. Οργανώθηκε και υλοποιήθηκε επιτυχώς το «4ο Sitia Geopark Trail» – αγώνες ορεινού τρεξίματος ανωμάλου δρόμου και πεζοπορίας.
  6. Διαδικτυακή συμμέτοχη του Γεωπάρκου Σητείας στο 3ημερο β2β workshop εναλλακτικού τουρισμού της Πολωνίας  & Βελγίου
  7. Συμμετοχή στην «Κοινή Ομάδα Εργασίας» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργουIMPRECO «Κοινές Στρατηγικές και Βέλτιστες Πρακτικές για τη Βελτίωση της Διακρατικής Προστασίας της Ακεραιότητας και των Υπηρεσιών των Οικοσυστημάτων».
  8. Φιλοξενία εθελοντών από την Γερμανία στο Γεωπάρκο της Σητείας. Δύο εθελόντριες που θα απασχοληθούν για 6 μήνες στο Γεωπάρκο της Σητείας. Η δράση αυτή υλοποιείται στα πλαίσια της συνεργασίας της  Γερμανικής  Εθνικής  Επιτροπής  της UNESCO με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και τα Ελληνικά Γεωπάρκα.

Οργανωτικά…  

  1. Διεύρυνση της επιτροπής διαχείρισης Γεωπάρκου Σητείας
  2. Βελτίωση του γραφείου του Γεωπάρκου Σητείας

 

 

Προγραμματισμός  Δράσεων 2021

  1. ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ
  2. Συνέδρια. Το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνουν όλα ψηφιακά με προοπτική αν υπάρχει βελτιωμένη εικόνα για την πανδημία να γίνει το Παγκόσμιο συνέδριο στην  Κορέα, τον Σεπτέμβριο
  3. Εκθέσεις . Αν επιτραπεί, λόγω Covid – 19 η συμμέτοχη στην ITB στο Βερολίνο και πιθανότατα σε έκθεση εναλλακτικού τουρισμού.
  4. Εκδηλώσεις…. 1 EUROPEANGEOPARKSWEEK 2021 τέλοςΜαΐουαρχέςΙουνίου, 4.2 ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  αν δεν υπάρχουν προβλήματα θα γίνει στο τέλος του Ιουνίου, με την συμμετοχή των ΚΠΕ Ιεράπετρας, Ανωγείων, Αρχανών και Βάμμου και του 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου  ΤΙΤΛΟΣ :  «Γεω-διαδρομές στα χνάρια του Δεινοθήριου της Σητείας! 4.3. Ημερίδα για την Διεθνή Ημέρα για τη Μείωση των Κινδύνων Καταστροφών 4.4.  5ο΄΄Sitia Geopark Trail΄΄Αγώνες ορεινού τρεξίματος, ανωμάλου δρόμου και πεζοπορίας; 2021  4.5. Παγκόσμια ημέρα βουνού 11 Δεκεμβρίου κ.λ.π.

Προγράμματα

  1. Έχει εγκριθεί και θα αρχίσει να υλοποιείτε το πρόγραμμα Υδάτινοι Δρόμοι και Ιστορίες στο Ε4 και στα Γεωπάρκα της Ανατολικής Μεσογείου Wonders, WaterwaysandStoriesonE4 andGeoparksoftheEastern ενταγμένο στο InterregΕλλάδα Κύπρος
  2. AgrOassis, πρόταση σε πρόγραμμα LIFE – προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές
  3. RivieraLifeΠακέτα καινοτομίας ανθεκτικά στο κλίμα για τις περιφέρειες της ΕΕ

 

 

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456