Sitiaka is loading for You ...

 

Περιβάλον2 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Οι υγρότοποι του Γεωπάρκου Σητείας Σαν σήμερα στις 2 Φεβρουαρίου 1971, υπογράφηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις όχθες της Κασπίας, η «Σύμβαση Ραμσάρ» για την προστασία των υγροτόπων διεθνούς σημασίας. Η Ελλάδα υπέγραψε τη Σύμβαση Ραμσάρ το 1974 και ενέταξε στον Κατάλογο Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας 10 υγροτόπους. Οι υγρότοποι του Γεωπάρκου της Σητείας είναι μικροί σχετικά σε μέγεθος και διάσπαρτοι, αποτελούν όμως ένα καλό παράδειγμα δικτύου νησιωτικών υγρότοπων. Εντός του Γεωπάρκου υπάρχουν δώδεκα φυσικές...
Stavroula2. February 2021
alats20
Οι υγρότοποι του Γεωπάρκου Σητείας
Σαν σήμερα στις 2 Φεβρουαρίου 1971, υπογράφηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις όχθες της Κασπίας, η «Σύμβαση Ραμσάρ» για την προστασία των υγροτόπων διεθνούς σημασίας. Η Ελλάδα υπέγραψε τη Σύμβαση Ραμσάρ το 1974 και ενέταξε στον Κατάλογο Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας 10 υγροτόπους.
Οι υγρότοποι του Γεωπάρκου της Σητείας είναι μικροί σχετικά σε μέγεθος και διάσπαρτοι, αποτελούν όμως ένα καλό παράδειγμα δικτύου νησιωτικών υγρότοπων.
Εντός του Γεωπάρκου υπάρχουν δώδεκα φυσικές και πέντε τεχνητές υγροτοπικές περιοχές και εντοπίζονται κυρίως στην ανατολικό παράκτια ζώνη, (καταγραφή WWF Ελλάς) .
Οι φυσικοί υγρότοποι έχουν έκταση από δύο έως 225 στρέμματα και αποτελούν είτε σύνθετα υγροτοπικά συστήματα (όπως ο υγρότοπος Βάι, στον Κουρεμένο και στις Καρούμες), είτε είναι εκβολές ποταμών, εποχικά τέλματα γλυκού ή αλμυρού νερού.
Όλοι οι φυσικοί υγρότοποι του Δήμου Σητείας προστατεύονται σύμφωνα με το Νόμο για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις (N. 3937/2011). Τον Ιούνιο του 2012 , με προεδρικό διάταγμα έχουμε την έγκριση του καταλόγου μικρών νησιωτικών υγροτόπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν. 6 υγρότοποι της Σητείας εντάσσονται σε αυτό το Π.Δ.
Η Αξία των υγροτροπικών περιοχών έχει τεράστια σημασία στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και για αυτό χρειάζονται προστασία και σεβασμό από όλους μας.
• Οι υγρότοποι της εντός του Γεωπάρκου της Σητείας είναι πολλοί μικροί και ευάλωτοι
• Λόγω του αριθμού και της θέσης τους έχουν εξαιρετική σημασία για τα μεταναστευτικά πουλιά.
• Παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση των πληθυσμών υδρόβιων ζώων και φυτών και ενδημικών ειδών.
• Έχουν πολύ μεγάλη αξία ως φυσικοί πόροι.
• Είναι κατάλληλες περιοχές για την ανάπτυξη εναλλακτικών, ήπιων μορφών τουρισμού.
• Προσφέρουν ευκαιρίες για αναψυχή, περιβαλλοντική εκπαίδευση και επιστημονική έρευνα.
• Σταθεροποιούν την ακτογραμμή προστατεύοντας από τη διάβρωση.
• Αποτελούν υδραυλικό φράγμα αποτρέποντας την επιπλέον διείσδυση του θαλασσινού νερού (υφαλμύρωση) στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.
Οι απειλές για τους υγροτόπους της περιοχής μας είναι πολλές, μια και δέχονται μεγάλες πιέσεις από την άναρχη τουριστική ανάπτυξη και τις δραστηριότητες που γίνονται σε αυτούς. Πολλοί έχουν υποβαθμιστεί ή ακόμα και καταστραφεί από την αδιαφορία, την απληστία, την έλλειψη νομοθεσίας και αστυνόμευσης των περιοχών αυτών.
Οι σοβαρότερες απειλές για τους υγροτόπους της περιοχής μας είναι: ανεξέλεγκτη είσοδος οχημάτων κατά την περίοδο του καλοκαιριού και η στάθμευση τροχόσπιτων εντός των υγροτόπων, η εκχέρσωση υγροτοπικής βλάστησης και εισαγωγή ξένων ειδών, η αποξήρανση τμημάτων των υγρότοπων, η διάνοιξη δρόμων, οι αλλοιώσεις στις εκβολές των ποταμών και οι «εργασίες» καθαρισμού και διευθέτησης των ρεμάτων, οι πιέσεις από την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη με οικοδόμηση εντός των υγροτοπικών περιοχών, η λαθροθηρία παρά τις σχετικές απαγορεύσεις και τη νομοθεσία, η έλλειψη ενημέρωσης των επισκεπτών για το σύνολο τις λειτουργίας του οικοσυστήματος και η ανεξέλεγκτη συλλογή φυτών από της αμμοθίνες.
Ας γνωρίσουμε τις περιοχές αυτές, ας παρατηρήσουμε τα πουλιά που τα επισκέπτονται, ας αναγνωρίσουμε τη τεράστια σημασία που έχουν για την διατήρηση της βιοποικιλότητας και της οικολογικής ισορροπίας για τον τόπο μας.

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456