Sitiaka is loading for You ...

 

OΑρθρογραφίαΒΟΑΚ: Ο δύσβατος  δρόμος της  ανάπτυξης

Σητεία 7/6/2021       Την Παρασκευή 4/6/2021 έλαβε χώρα μονοθεματικό δημοτικό συμβούλιο για τον ΒΟΑΚ. Στην συνεδρίαση πέρα από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου συμμετείχαν  έστω και διαδικτυακά , ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Πλακιωτάκης , ο Περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γουλιδάκης , περιφερειακοί σύμβουλοι και ο Διευθυντής Συγκοινωνιακών έργων του ΟΑΚ κ. Αγαπάκης . Η φυσική τους παρουσία  μέσω ΒΟΑΚ  θα ήταν ομολογουμένως  λίγο δύσκολη και...
Stavroula8. June 2021
terzis foto

Σητεία 7/6/2021

 

 

 

Την Παρασκευή 4/6/2021 έλαβε χώρα μονοθεματικό δημοτικό συμβούλιο για τον ΒΟΑΚ.

Στην συνεδρίαση πέρα από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου συμμετείχαν  έστω και διαδικτυακά , ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Πλακιωτάκης , ο Περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γουλιδάκης , περιφερειακοί σύμβουλοι και ο Διευθυντής Συγκοινωνιακών έργων του ΟΑΚ κ. Αγαπάκης . Η φυσική τους παρουσία  μέσω ΒΟΑΚ  θα ήταν ομολογουμένως  λίγο δύσκολη και επίπονη.

Μετά από την τοποθέτηση και την κατάθεση των απόψεων, προσωπικά θεωρώ πώς, ο κύριος Αγαπάκης , διευκρίνισε και ανέλυσε   το ζήτημα του ΒΟΑΚ στην σωστή του βάση, επισημαίνοντας χωρίς περιστροφές την προχωρημένη ωριμότητα των μελετών που αφορούν το Λασίθι αλλά και την περιοχή της Σητείας.

Δυστυχώς οι προ τετραμήνου φόβοι και   ανησυχίες μου, που  εκφράστηκαν  με επιστολή  στα ΜΜΕ και στην ΠΕΔ  επιβεβαιώθηκαν για την εξαίρεση  της Σητείας από τον άμεσο τουλάχιστον σχεδιασμό.

Η έλλειψη χρηματοδότησης για το τμήμα που μας αφορά δηλώθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κατά την παρουσίαση του έργου, γεγονός που θεωρώ  πως το αναγνωρίζουν όλοι, πράγμα  που διαφαινόταν ξεκάθαρα από τις διαρροές αλλά και τις επίσημες δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών.

Την ανησυχία  αυτή αντί να την συμμεριστούν κάποιοι και να ενεργήσουν προτίμησαν να την απαξιώσουν .

Το θέμα του ΒΟΑΚ θα συμφωνήσω πως δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης- τουλάχιστον τοπικής , όμως στο πλαίσιο της ομοψυχίας δεν μπορεί να προκρίνεται και να απαιτείται η σιωπή.

Ωστόσο είναι κοινά αποδεκτό πως είναι διαχρονικό το αίτημα για ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, από την μία άκρη της Κρήτης έως την άλλη.

 

Το ζήτημα του ΒΟΑΚ , δεν αφορά μια κυβέρνηση και συγκεκριμένα την παρούσα κυβέρνηση , αφορά μια περίοδο 40 ετών και πλέον, είναι υπερτοπικό και υπερκομματικό, ενώ ξεπερνά τα όρια τις τοπικής πολιτικής αντιπαράθεσης . Οι ευθύνες  βέβαια βαρύνουν πάντα  την πολιτεία, η οποία εκφράζεται δια των κυβερνητικών επιλογών.

Παρόλα αυτά η εξαγγελία για την κατασκευή του 80% του ΒΟΑΚ μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία για την παρούσα  κυβέρνηση .

Το κράτος των Αθηνών και η τεχνοκρατική αντίληψη πανηγυρικά διακηρύσσει την άμεση έναρξη των εργασιών για το μεγαλύτερο μέρος του οδικού άξονα .

Τοπικά όμως δημιουργεί συνθήκες γεωγραφικού αποκλεισμού, μειωμένη γεωχωρική ανταγωνιστικότητα, και σε συνάρτηση με του περιβόητους όρους για την ανάπτυξη του αεροδρομίου της Σητείας σε σχέση με του Καστελίου, θα οδηγηθούμε με απόλυτη βεβαιότητα σε πληθυσμιακό μαρασμό μιας και η δυνατότητα ανάπτυξης θα απέλθει οριστικά από την περιοχή μας.

Οι απόψεις που διατυπωθήκαν για δυναμικές κινητοποιήσεις και συντονισμένες ενέργειες μου ακούγονται αόριστες στο πλαίσιο της ξύλινης κατευναστικής  πολιτικής γλώσσας.

Η πολιτική θεωρώ πως πρέπει να παράγει μετρίσιμα αποτελέσματα.

Άποψη μου είναι πως στο άμεσο μέλλον πρέπει  να διατυπωθεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο εάν υπάρχει και ποια θα είναι η πηγή χρηματοδότησης .

Η άποψη πως διερευνάται η δυνατότητα να δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο το τμήμα από την Παχιά Άμμο έως την Σητεία δημιουργεί σύγχυση, λόγω του γεγονότος πως οι τεχνικοί όροι δεν είναι δόκιμοι στο ευρύ κοινό.

Για παράδειγμα, ως δημόσιο έργο έχει εξαγγελθεί και το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος , μόνο που τα χρήματα προέρχονται από το ταμείο ανάκαμψης.

Οι πηγές χρηματοδότησης   και οι τρόποι είναι υλοποίησης είναι συγκεκριμένοι.

Το ΈΣΠΑ 2021-2027 είναι 2,2 δις(15,3% επί του συνόλου)   με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά την δημιουργία  διαλειτουργικού συστήματος σιδηροδρομικών μεταφορών, την εξασφάλιση προσβασιμότητας και τη βέλτιστη χρήση των αυτοκινητοδρόμων (δηλ.παρεμβάσεις και όχι κατασκευή), των θαλάσσιων λιμένων και των αεροδρομίων της Ελλάδας, αλλά και την προώθηση δράσεων για καλύτερο ψηφιακό περιβάλλον, με την υλοποίηση επενδύσεων σε ταχέα και υπερταχέα ευρυζωνικά δίκτυα, ανοιχτά ασύρματα δίκτυα για την πρόσβαση όλων στο Διαδίκτυο, καθώς και δικτυακών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων οπτικών ινών και των δικτύων 5G. Ξεκάθαρη αναφορά για κατασκευή οδικών αξόνων καμία, όμως γιασιδηροδρόμους, ναι.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων γνωρίζουμε  πως για το 2021 είναι 750 εκ. οπότε δεν θεωρώ πιθανό να χρηματοδοτηθεί ένα έργο σε  μια περιοχή 19.000 κατοίκων  με το μισό ΠΔΕ της χώρας.

 

Εν κατακλείδι, πιστεύω πως τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι:

1) την κατάθεση ερωτήματος για την  πηγή χρηματοδότησης και αποδοχή απάντησης  από επίσημα χείλη και όχι ευχολόγια.

2) την άμεση πρόσληψη των τεχνικών συμβούλων για την ολοκλήρωση των μελετών. Στην περίπτωση αδυναμίας προώθησης άμεσα των ενεργειών για την πρόσληψη των τεχνικών συμβούλων, να γίνει προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και δικτύων ώστε να αναλάβει την δαπάνη η Περιφέρεια.

3) το χρονοδιάγραμμα  ενεργειών και συνεχή ενημέρωση και ανατροφοδότηση επ’ αυτού.

Είμαι σίγουρος πως ο κ. υπουργός θα μεριμνήσει όπως δήλωσε σε όλους τους τόνους στην συνεδρίαση, προκειμένου να έχουμε εξελίξεις στο φλέγον  αυτό ζήτημα .

Θεωρώ πως θα έχουμε  βέβαια την δεδομένη υποστήριξη της Περιφέρειας όπως εκφράστηκε δια στόματος του κ. Περιφερειάρχη.

Ο ΒΟΑΚ μας αφορά όλους .

 

Λεωνίδας Τερζής

Δημοτικός Σύμβουλος

How to advertise on Sitiaka

Please get in contact with us if You want to advertise on this Website or in our printed version of Sitiaka newspaper.
By email: advertising@sitiaka.gr
By phone: 698123456